Fina saker med att få bebis i Tyskland

Sverige är ju fantastiskt när det handlar om att få barn, det är ju allmänt känt, men det är faktiskt inte så tokigt här heller. Visst, föräldraförsäkringen är sämre med kortare ledig tid, mindre pengar och flexibilitet (här måste ta man ta ut hela månader i stöten, kan inte dela upp i halva dagar, tre fjärdedelsdagar etc). Men hey, den finns i alla fall och är faktiskt helt okej. Och så har vi det här med alla fantastiska förmåner man får som gravid och nyförlöst. Oh my, jag blir helt lycklig bara jag tänker på det.

1. Man har under graviditeten rätt till att träffa både en barnmorska och en läkare. Läkaren för de rent medicinska kontrollerna, barnmorskan för både de medicinska och emotionella bitarna. Hela “jag kommer att föda/amma/ha ett barn”-grejen.

2. Den som vill kan dessutom välja att ha en “beleghebamme”, alltså en barnmorska som följer med dig till sjukhuset när det är dags (eller kommer hem till dig om du vill föda hemma) och är med under hela förlossningen. Helt perfekt för mig som har en man som jobbar oregelbundna tider och dessutom ofta är långt borta. Ibland på andra sidan jordklotet. Vore hemskt om han inte var hemma när det är dags, men ännu hemskare att behöva åka alldeles ensam till sjukhuset.

3. Efter förlossningen kommer barnmorskan hem till familjen för att väga bebisen och se att funkar med amning, läkning etc. I början varje dag och sedan glesare och glesare under sex veckors tid.

4. Sex veckor (!) före förväntad förlossning har du som gravid rätt att sluta jobba, med 70 procent av lönen.

5. Finns det grund för det har du också rätt till betald hemhjälp den första tiden efter förlossningen. Alltså någon som tvättar, vaktar dina andra barn, handlar, städer och lagar mat. Grunden kan vara att man, som jag, har en man som jobbar på annan ort. Här skulle jag i och för sig föredra att det var precis som i Sverige – att pappan har rätt till två veckors ledighet efter att barnet kommit. Här är det tre dagar. TRE DAGAR. Nada ju.

Men ändå, ganska många bra grejer va?

 

avatar
 

Tags:

Comments: 2

Leave a reply »

 
 • avatar
  LisaLaurén

  Hej Johanna,

  grattis till din fina bebis! Jag hittade hit när jag googlade på gravid i berlin på svenska. Jag är bosatt här sedan fyra år och har en pojke som är sex år. Nu är jag gravid igen och letar efter sjukhus och en beleghebamme. Var födde du? och kan du rekomendera att ha en beleghebamme, var det så pass bra som man tänker sig?

  Kram,
  Lisa

   
   
   
 • avatar
  Johanna

  Jag födde på Vivantes i Friedrichshain, det var närmast helt enkelt. Inget att klaga på! Men så var förlossningen komplikationsfri och ganska snabb också, då är det ju lätt att vara nöjd. Jag kan ABSOLUT rekommendera att ha en beleghebamme! Det var så fantastiskt skönt att ha någon, som jag kände lite, som kom hem till mig så fort värkarna hade börjat, som tog beslutet om när det var dags att åka in och som sedan var med och nära under hela förlossningen. Lycka till med allt nu!

   
   
   
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name