Berlins bitstatistik

I parken nära där vi bor är vi ett gäng hundägare som brukar stöta på varandra på våra dagliga promenader med hundarna. Jag vet inte vad de heter men jag vet vad deras hundar heter, det är mina hund-vänner. Man hejar, stannar till ett tag småpratar om väder etc. medan hundarna leker. Det blir även mycket skvaller om de andra, inte om de andra ägarna nej utan om de andra hundarna.
– Har du hört att Spike har opererat höften? – Bonnie blev tydligen biten ute i Grünewald förra veckan. – Och titta nu går Zita i långkoppel igen och drar, hon lär sig aldrig att komma på kommando den hunden.
Jag kan tänka mig att det snackas om vår Primadonna Lola och hennes vana att sno andra hundars leksaker och sedan springa ärevarv runt dem för att få uppmärksamhet. Sedan har vi de klassiska historierna som lever sina egna liv och alltid återkommer. Som den om hunden som åt något i parken och blev förgiftad och dog. Och “Ordnungsamt” som är ute och ger böter till alla hundägare som har sina hundar lösa. Ingen har själv varken sett dem eller den där stackars hunden som verkar dö lite titt som tätt men hört om historien. Det är mysigt att träffa mina hund-vänner i parken, det är ett roligt sätt att lära känna sitt kvarter på, via hundarna. När jag var liten och möjligen ännu mer hundgalen än nu, hade jag och en kompis ett kartotek med förteckning på alla hundar i kvarteret, ras, namn ålder adress etc…

Berlin är en riktig Hundstad. För er som inte bor här och själva har märkt det så kan jag berätta att här får hundar gärna följa med in på restauranger och barer utan problem. Det står vatten skålar på gatorna lite titt som tätt så att de törstiga jyckarna kan dricka lite när de är ute och strosar. De finns gratis bajspåsar lite varstans för hundägare att använda, vilket inte utnyttjas allt för mycket. Ja det finns helt enkelt hundar lite överallt. De flesta går utan koppel och följer sina ägare, stannar vid övergångsstället och väntar på grönt ljus. Jag blir alltid imponerad över hur lydiga de är. Alla punkare och många hemslösa har två-tre hundar var som springer lösa men är otroligt disciplinerade. De flesta punkare brukar anamma uppfostringstekniken- jag är alfahannen och jag är en hund. Vilket innebär att de titt som tätt kastar sig över sina hundar och biter dem i öronen eller i strupen liggandes på marken.
De sägs att punkarna och uteliggarna har flera hundar för att få mer bidrag av staten. I princip skulle det kunna vara sant eftersom bidragen räknas ut genom att samla alla eventuella utgifter och då tar man även hänsyn till utgifter för eventuella hundar, men endast om man kan lägga fram kvitton på dessa utgifter och där faller hela det argumentet. En hemlös berättade för mig att om man har hund får man oftast plats i ett bättre rum på natthärbärget. Jag tror å andra sidan att de har många hundar för att hunden just ger dem ovillkorlig kärlek.

I Berlin finns ca 110000 registrerade hundar plus antagligen tiotusentals oregistrerade. Med så många jyckar är det klart att det finns vissa problem som politikerna nu vill ta itu med. Förra året rapporterades över 600 bitolyckor där människor blivit bitna och över 500 där andra hundar blivit bitna och tyvärr ökar det år för år. Statistiken förvånar (vissa) på så sätt att de “farliga” raserna endast står för en liten bråkdel av olyckorna. Kanske beror det på att ägare till dessa hundar hittills har haft mycket hårdare regler än andra hundägare, munkaveltvång, koppeltvång osv. Man har nu lagt fram ett förslag på att kräva ett ”hund-körkort” för alla hundägare i Berlin. Ett dokument som man måste bära med sig och kan behöva visa upp när man är ute med sin hund. Körkortet ska bevisa att man går regelbundet till veterinären med jycken, att den har alla vaccinationer den ska, att man betalat sin hundskatt, att hunden är utröstad med ett registrerings-chip under huden och att hunden har en försäkring som täcker alla eventuella skador som den skulle kunna orsaka. Ett förslag är även att alla hundägare med större hundar måste gå en hundkurs för att få sitt körkort, en kurs på ca 200 euro som ägaren själv betalar där man ska få lära sig vett och etikett med hund i Berlin. Man vill även införa koppeltvång och höga straff för nedsmutsning…

Jag undrar om Lola och jag skulle gå igenom den där kursen.

Vad tycker ni om det nya förslaget?

avatar
 

Tags: ,

Comments: 7

Leave a reply »

 
 • avatar
  Lisa

  Lola skulle nog bli godkän även om hon är lite bångstyrig. Men en hund är oftast lik sin ägare , eller hur är det?

   
   
   
  • 🙂

    
 • Postat 27.3.2012
  ACHTUNG ACHTUNG!!!!!! BITTE REPOST; ACHTUNG!!! An alle Hundebesitzer in F´hain,Kreuzberg, Mitte, Neukölln und Schöneweide!!! Irgend so ein Idiot hat GIFTKÖDER ausgelegt und es sind allein gestern 5 Hunde und das nur bei einer Tierärztin qualvoll gestorben! Das Gift wirkt binnen 2 Stunden. Nimmt eure Hunde erstmal lieber an die Leine! Bitte weiterleiten.

  Här i F’hain finns det ren lappar runt parkerna och alla hundägare är på vakten.

   
   
   
  • ja, jag har också sett sådana lappar. Om det är sant är det ju fruktansvärt…men ibland undrar jag om det inte bara är skrämseltaktik för att hålla hundarna i koppel.

    
  • Det verkar tyvärr vara sant. http://www.morgenpost.de/berlin/article106130863/Berliner-Senatsverwaltung-warnt-vor-Giftkoedern.html
   Så se upp ute i parkerna, håll koll på hundarna och på barnen, det finns tydligen galningar som lägger ut gift.

    
   • Ja jag tror att nyheten sprids först sen när det är bekräftat att nåt har redan hänt. Så passa upp!

     
    • ja, det gäller att vara uppmärksam. Tänk att det finns så många galningar endå som gör sådant…usch!

      
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name