Bostadsbiten

 

Hyra lägenhet

Det snackas ofta om att det är lätt att hitta lägenhet här i Berlin. Det stämmer, men bara delvis. Att bo i de riktigt populära delarna av stan har blivit dyrare och det är många som slåss om lägenheterna. Men, boende finns fortfarande och läget är absolut inte som i London, Stockholm eller New York. Priset beror förstås helt på vilken standard det är på lägenheten och du kan hitta allt från från koleldade våningar utan dusch till lyxigt och nyrenoverat. Det går att hitta centrala boenden för runt 300 euro i månaden, men vill du bo flott och själv får du räkna med 500 euro och uppåt. Det kan vara bra att tänka på att hyran består av grundhyran, “Kaltmiete” som tillfaller hyresvärden plus derörliga kostnaderna och driftkostnader så som värme, vatten, skötsel av hiss eller andra tjänster för byggnaden. Allt tillsammans är “Warmmiete”. Man ska kunna få reda på den genomsnittliga energiförbrukningen per kvadratmeter och de kostnader som ingår i “Warmmiete” ska man kunna få se specificerade. Man måste alltså tänka på att om endast “Kaltmiete” står i annonsen så kommer det att tillkomma avgifter och lika så om hyran står som “Warmmiete”, var då uppmärksam så att du inte får betala för mycket.

Många delar lägenhet i Berlin, i så kallade WG, “Wohngemeinschaft” . På så sätt kan du spara på kostnaden och även träffa nya vänner.


Hitta ett boende

Leta på Craigs ListImmobilienscout24 eller WG-Gesucht , www.studenten-wg.de

– beroende på vad du söker för boende förstås. Fundera över om du vill bo möblerat, ha ett förstahandskontrakt eller om du vill hyra ett rum i en lägenhet där även andra bor.

Tänk på att du nästan alltid blir tvungen att betala 2-3 hyror i pant när du hyr ett rum eller en lägenhet. Du får tillbaka pengarna när du flyttar ut igen men det kan vara bra att tänka på att du kommer att behöva ganska mycket pengar från start. Du kan även bli ombedd att bevisa att du har en inkomst (eller åtminstone pengar så att du kan betala för en tid framöver) och att du inte har några prickar i något betalningssystem. Det kan också vara så att den nya hyresvärden vill ha en referens så att hon eller han kan vara säker på att du är skötsam. Var också beredd på att behöva översätta alla papper till tyska. Engelska duger oftast inte.

 

Köpa lägenhet

Jämfört med Stockholm (för att inte tala om London, New York och andra metropoler) är priserna på bostäder i Berlin fortfarande låga. Därför är det inte konstigt att fler och fler hellre köper en lägenhet än hyr, särskilt eftersom hyrorna i de populära delarna av staden snabbt blir dyrare. Inför ett lägenhetsköp finns det några saker som är bra att känna till:

 • Här är det köparen som betalar mäklararvodet. Ofta ligger det på runt 7% av köpepriset.
 • Om du säljer din lägenhet inom tio år måste du betala “spekulationsskatt”. Hur stor procent av vinsten det handlar om beror på vad du tjänat i övrigt. Har du normalt sett en hög skattesats blir också spekulationsskatten hög. Säljer du din lägenhet efter mer än tio är den eventuella vinsten skattefri.
 • I Tyskland är det många som väljer att binda lånet under en lång tid framöver, 20 år är inget ovanligt. Detta trots att det ofta är riktigt kostsamt att lösa lånet. Rörlig ränta är betydligt ovanligare här än i Sverige, det anses av många vara alldeles för riskfyllt.
 • Generellt sett är attityden kring ett lägenhetsköp av en mer allvarlig karaktär här än i Sverige. I Berlin är det en stor sak att äga sin bostad, en investering för livet, och tar man lån så vill de flesta också betala av det så snart det bara går.
 • Andra kostnader som en köpare i Berlin måste vara beredd att betala är:

 - Stämpelskatt till tyska staten (4,5% av köpepriset).

 - Advokatarvode (ca 1% av köpepriset).

 - Ansökan om lagfart (ca 0,5% av köpepriset).

Comments: 8

Leave a reply »

 
 • avatar
  kegen

  förlåt men fy fan vad nu får berlin att låta krångligt, läskigt och man blir otaggad! FAn

   
   
   
 • avatar
  Kristina

  Lite krångligt är det ju, men tappa inte suget för det.
  Är du på väg hit ?

   
   
   
 • avatar
  Ludde

  Det där med spekulationsskatt gäller ju INTE om du själv bor i lägenheten du vill sälja. Det gäller bara lägenheter, hus osv. som folk köper för att “spekulera” med för rena vinstavsikter, inte för att bo i dem. Se t.ex. http://www.spekulationssteuer.de/
  Så om du vill köpa för eget boende är det ett ganska bra sätt att komma åt din drömlägenhet … om du har tillräckligt med pengar förstås.

   
   
   
 • avatar
  Johanna i F'hain

  Åh, det låter bra. Måste kollas upp. Vi har köpt, men fick veta att vi måste betala ganska mycket i skatt om vi säljer inom tio år oavsett om vi bor i lägenheten eller ej. Kanske det handlar om någon annan skatt?

   
   
   
 • avatar
  Per Jämtelid

  Hejsan och tack för intressant information.
  Känner du till hur möjligheterna är för svenskar
  att ta lån i tysk bank för köp av lägenhet?
  Tack på förhand / Pelle

   
   
   
 • avatar
  Förvirrad

  Är mäklaravgiften, Notarieavgiften avdragsgill i skatten?

   
   
   
 • avatar
  Torleif

  Jag köpte en lägenhet och lärde mej en del viktigt som jag gärna delar !

   
   
   
  • Vad snällt! Har någon frågor kan de alltså bara posta dem här så hjälps vi alla åt att svara så gott vi kan. Tack

    
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name