Bostadsbiten

 

Hyra lägenhet

Det snackas ofta om att det är lätt att hitta lägenhet här i Berlin. Det stämmer, men bara delvis. Att bo i de riktigt populära delarna av stan har blivit dyrare och det är många som slåss om lägenheterna. Men, boende finns fortfarande och läget är absolut inte som i London, Stockholm eller New York. Priset beror förstås helt på vilken standard det är på lägenheten och du kan hitta allt från från koleldade våningar utan dusch till lyxigt och nyrenoverat. Det går att hitta centrala boenden för runt 300 euro i månaden, men vill du bo flott och själv får du räkna med 500 euro och uppåt. Det kan vara bra att tänka på att hyran består av grundhyran, “Kaltmiete” som tillfaller hyresvärden plus derörliga kostnaderna och driftkostnader så som värme, vatten, skötsel av hiss eller andra tjänster för byggnaden. Allt tillsammans är “Warmmiete”. Man ska kunna få reda på den genomsnittliga energiförbrukningen per kvadratmeter och de kostnader som ingår i “Warmmiete” ska man kunna få se specificerade. Man måste alltså tänka på att om endast “Kaltmiete” står i annonsen så kommer det att tillkomma avgifter och lika så om hyran står som “Warmmiete”, var då uppmärksam så att du inte får betala för mycket.

Många delar lägenhet i Berlin, i så kallade WG, “Wohngemeinschaft” . På så sätt kan du spara på kostnaden och även träffa nya vänner.


Hitta ett boende

Leta på Craigs ListImmobilienscout24 eller WG-Gesucht , www.studenten-wg.de

– beroende på vad du söker för boende förstås. Fundera över om du vill bo möblerat, ha ett förstahandskontrakt eller om du vill hyra ett rum i en lägenhet där även andra bor.

Tänk på att du nästan alltid blir tvungen att betala 2-3 hyror i pant när du hyr ett rum eller en lägenhet. Du får tillbaka pengarna när du flyttar ut igen men det kan vara bra att tänka på att du kommer att behöva ganska mycket pengar från start. Du kan även bli ombedd att bevisa att du har en inkomst (eller åtminstone pengar så att du kan betala för en tid framöver) och att du inte har några prickar i något betalningssystem. Det kan också vara så att den nya hyresvärden vill ha en referens så att hon eller han kan vara säker på att du är skötsam. Var också beredd på att behöva översätta alla papper till tyska. Engelska duger oftast inte.

 

Köpa lägenhet

Jämfört med Stockholm (för att inte tala om London, New York och andra metropoler) är priserna på bostäder i Berlin fortfarande låga. Därför är det inte konstigt att fler och fler hellre köper en lägenhet än hyr, särskilt eftersom hyrorna i de populära delarna av staden snabbt blir dyrare. Inför ett lägenhetsköp finns det några saker som är bra att känna till:

 • Här är det köparen som betalar mäklararvodet. Ofta ligger det på runt 7% av köpepriset.
 • Om du säljer din lägenhet inom tio år måste du betala “spekulationsskatt”. Hur stor procent av vinsten det handlar om beror på vad du tjänat i övrigt. Har du normalt sett en hög skattesats blir också spekulationsskatten hög. Säljer du din lägenhet efter mer än tio är den eventuella vinsten skattefri.
 • I Tyskland är det många som väljer att binda lånet under en lång tid framöver, 20 år är inget ovanligt. Detta trots att det ofta är riktigt kostsamt att lösa lånet. Rörlig ränta är betydligt ovanligare här än i Sverige, det anses av många vara alldeles för riskfyllt.
 • Generellt sett är attityden kring ett lägenhetsköp av en mer allvarlig karaktär här än i Sverige. I Berlin är det en stor sak att äga sin bostad, en investering för livet, och tar man lån så vill de flesta också betala av det så snart det bara går.
 • Andra kostnader som en köpare i Berlin måste vara beredd att betala är:

 – Stämpelskatt till tyska staten (4,5% av köpepriset).

 – Advokatarvode (ca 1% av köpepriset).

 – Ansökan om lagfart (ca 0,5% av köpepriset).

Comments: 25

Leave a reply »

 
 • avatar
  kegen

  förlåt men fy fan vad nu får berlin att låta krångligt, läskigt och man blir otaggad! FAn

   
   
   
 • avatar
  Kristina

  Lite krångligt är det ju, men tappa inte suget för det.
  Är du på väg hit ?

   
   
   
 • avatar
  Ludde

  Det där med spekulationsskatt gäller ju INTE om du själv bor i lägenheten du vill sälja. Det gäller bara lägenheter, hus osv. som folk köper för att “spekulera” med för rena vinstavsikter, inte för att bo i dem. Se t.ex. http://www.spekulationssteuer.de/
  Så om du vill köpa för eget boende är det ett ganska bra sätt att komma åt din drömlägenhet … om du har tillräckligt med pengar förstås.

   
   
   
 • avatar
  Johanna i F'hain

  Åh, det låter bra. Måste kollas upp. Vi har köpt, men fick veta att vi måste betala ganska mycket i skatt om vi säljer inom tio år oavsett om vi bor i lägenheten eller ej. Kanske det handlar om någon annan skatt?

   
   
   
 • avatar
  Per Jämtelid

  Hejsan och tack för intressant information.
  Känner du till hur möjligheterna är för svenskar
  att ta lån i tysk bank för köp av lägenhet?
  Tack på förhand / Pelle

   
   
   
 • avatar
  Förvirrad

  Är mäklaravgiften, Notarieavgiften avdragsgill i skatten?

   
   
   
 • avatar
  Torleif

  Jag köpte en lägenhet och lärde mej en del viktigt som jag gärna delar !

   
   
   
  • Vad snällt! Har någon frågor kan de alltså bara posta dem här så hjälps vi alla åt att svara så gott vi kan. Tack

    
 • Fråga ang köp av lgh.

  Har ngn erfarenhet av att låna till bostad genom ngn av de svenska bankerna. Tänkte mig att ngn av dessa banker kanske har samarbeten med tyska mäklare etc.

  Har ngn i övrigt ngra tips på banker som har vana med info till potentiella köpare av lgh som inte natives?

  /Gustaf

   
   
   
  • Hej Gustaf,
   jag har ingen erfarenhet av detta. Vet bara att de Tyska bankerna inte är så givmilda när det gäller lån för bostadsköp som i Sverige. Hoppas att någon av våra läsare som ser din kommentar kan hjälpa dig mer med detta.

    
 • avatar
  Matilda

  Hej! Jag ska under hösten göra praktik i Berlin (i närheten av Tiergarten) och är på jakt efter boende. Jag vill gärna bo någorlunda i närheten, men vet inte als vilka områden som är bra. WG eller hyra ett rum tänker jag mig (har spanat på WG-gesucht och liknande, men ännu inte lyckats hitta något.. Känner heller ingen i Berlin – kanske kan ni ge mig tips! Vilka områden i närheten av Tiergarten är bra? Kanske känner ni rentav någon som vill hyra ut ett rum? Jättetacksam för ert svar!

   
   
   
  • Hej Matilda, Jag bor själv i Tiergarten, Moabit och kan rekommendera det.Men vad som är bra och inte bra är ju otroligt subjektivt. Det är inget hippt eller trendigt kvarter men är endå omtyckt av studenter och WG’s då det är relativt billiga hyror. Jag skulle titta på Tiergarten/Moabit och kanske på sin höjd in mot mitte eller ner på andra sidan Tiergarten i Kreuzberg, det är inte allt för långt med cykel.

    
   • Åh, tack för så snabbt svar och tips! Ska absolut kika på områdena du rekommenderat, Moabit låter intressant! det är så svårt att veta vad som är bra när man letar bostad från annat håll (bor just nu i en sydtysk stad och kommer till Berlin först i september). OM utifall att du skulle höra något om ett ledigt rum eller liknande i dessa områden, så får du hemskt gärna ge vidare min mail! – en ordentlig, svensk 23-årig student söker :)

     
    • Hej Matilda! Kom in på sajten och såg att du skulle göra praktik i Berlin! Ska nämligen också göra det, fast i vår (2015). Hittade du boende? och hur gick du tillväga i såfall? /Emelie :)

      
 • avatar
  jeljamesh

  Jeljamesh hanna . Tänkte köpa en bostad i tyskland . Fast jag bor i sverige

   
   
   
 • avatar
  Gustavo

  Hej!
  En fråga, hur är det med bostadsrättföreningar, hyror etc när det kommer till bostadsrätter? Jag har en vän som köpte en lägenhet här i Berlin, han är tysk. När jag frågade vad han betalade i hyra, kollade han konstigt på mig och sa, jag betalar ingen hyra – jag äger ju den här lägenheten. Jag betalar lån och räkningar, inget mer.

  Kan detta stämma? Någon som vet?

  Funderar på att sälja min lägenhet i Stockholm och köpa en i Berlin, min inkomst är för ojämn för att kunna få hyreskontrakt, men om det fungerar som min vän sa, att , äger du lägenheten betalar du bara lån och räkning skulle det kunna gå för mig. Speciellt om jag lyckas få tag i en lägenhet utan att behöva ta lån.

   
   
   
  • Hej Gustavo, det stämmer inte riktigt. Det är sant som han säger att man inte betalar hyra om man äger lägenheten men man betalar trots det en avgift till föreningen för sophämtning, snöröjning etc. Det kan variera väldigt mycket beroende på i vilket skick huset är. Ibland får varje lägenhet i huset betala en extra avgift som sparas i potten för att kunna göra husrenoveringar, fasaden och trapphuset osv. Månadsavgiften beräknas utifrån hur många kvadratmeter man har, men du kanske kan räkna med något mellan 2,5-3euro per kvadratmeter.

    
 • avatar
  Doris

  hej
  jag har köpt en lägenhet i Berlin, gjorde detta privat men anlitade en advokat som tog hand åt mig alla kostnader för notarie arbete/arvode, skatter i Berlin samt grundbok arbete. Det jag undrar är (kanske kan Torleif svara som har erfarenhet) hur jag ska gå tillväga i framtiden här i Berlin. Ska jag deklarera? Redovisa nåt och till vem efter årskiftet? Köpte den i våras och bor där sedan 1maj, har ingen banklån. Vill säga också att det tar väldigt lång tid i Tyskland att få klart alla papper vid ett köp, så tålamod och is i magen är bra att ha. Nu är jag jätteglad för detta men lite orolig hur jag ska gå tillväga i framtiden …. vill inte missa viktiga datum..

   
   
   
  • Hej, du ska betala skatt på bostaden till finanzamt. Du ska få eller ha fått ett besked från dem på hur mkt som du ska betala. Avgiften betalas sedan i kvartal, alltså 4 gånger om året, och observera att du inte får någon räkning på det efter det att du fått ditt besked. Skatten kallas för Grundsteuer eller Grunstücksteuer.

    
  • Hej, trevligt forum för Berlinintresserade! Till Doris kan jag tipsa att göra som jag gör med min Grundsteuer för min lägenhet i Berlin, att anmäla till Finanzamt i din stadsdel att du vill betala din skatt en gång om året och lämna det kontonummer du vill använda för detta ( antar att du har någon tysk bankförbindelse) så drar dom det årligen automatiskt. Något annat behöver man inte tänka på. En fråga till någon som vet svaret- var skattepliktig i Sverige vid tidpunkten då jag köpte min Etw i Berlin och frågan är var man betalar ev vinstskatt när/om lägenheten säljs efter 10 år och om man vid försäljningstillfället är skriven och då begränsat skattskyldig i Sverige? Det kan ju bli en viss reavinstskatt att ev slippa betala,,,,

    
 • avatar
  Emeli

  Heejhej! Kommer flytta till Nerlin i februari för praktik (på musikbolag) och håller förtillfälligt på att leta boende, dock är jag fortfarande osäker på vart jag ska bo. Tänkte höra om det är någon här som har kolla på områdena i Berlin som skulle vilja berätta eller bara lägga en åsikt om lite olika områden?! Kommer ifrån Södermalm i Stockholm och trivs verkligen jättebra i den stadsdelen, finns det något likande område i Berlin? (mycket cafeér, restauranger, pubar, affärer, hippsters, musikaliskt, kultur, museum och mycket folk etc)

  Kommer jobba i Neukölln och tänkte om jag skulle kolla där för att ha nära, men har även varit inne på Kereuzberg, Prenzlauer Berg och Mitte. Har ni några tips på vad som skulle passa mig?

   
   
   
  • Hej, när det gäller områden i Berlin är det svårt att ge ett generellt svar, alla har olika åsikter. Men jag skulle nog rekommendera dig att du tittar på Friedrichshain, Neukölln eller Kreuzberg utifrån det du beskriver.

    
 • avatar
  miriam

  Hej och tack för denna suveräna sida.
  Jag är inne på att försöka skaffa ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Berlin. Men har en fråga och det är om ni eller någon här vet om det vanligtvis brukar vara tillåtet att hyra ut i andrahand? (Om det skulle bli aktuellt framöver är det bra att veta.)

  Förstår om det kan vara olika regler hos olika hyrsvärdar men undrar ändå om ni vet något om detta.
  Jättetacksam på förhand.
  Miriam

   
   
   
 • avatar
  Patrik Jonsson

  Hej, jag representerar en stiftelse som är intresserad av att köpa en eller två lägenheter i Berlin för uthyrning till anställda. Kan ni tipsa om bra mäklare som även pratar svenska? När vi köpt lägenheter/na så kommer vi att behöva någon som kan sköta om dem på plats med tvätt, städning, administration och kontakt med det tyska samhället. Den som hjälper oss med det ska behärska både tyska och svenska, har ni något kontaktnät där jag kan hitta en sådan firma/person?

  Jag undrar också vilka delar av Berlin som är mest intressanta för en genomsnittsturist? Jag har ännu aldrig besökt staden men inser att att besök börjar närma sig.

  Tacksam för lite goda råd!

  Hälsningar

  Patrik

   
   
   
 • avatar
  Gustaf

  Hej Patrick,
  Jag kanner till personer med den kompetensen om fortsatt intressant.
  maila per Gustafpaulsson@gmail.com for vidare dialog

   
   
   
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name