Broarnas stad

Screen shot 2014-10-04 at 11.09.36 PMOm man pratar om broarnas stad så tänker i alla fall jag först på Paris, eller kanske Venedig, men saken är den att Berlin har många fler broar är vad båda dessa städer har. Beroende på vilka typer av broar man tar med i beräkningen (gångbroar, tågbroar etc) så finns det mellan 900-1200 broar i Berlin. För att nämna några exempel har vi den vackra Oberbaumbrücke, den äldsta Jungfernbrücke (från 1701) den historiska Bösebrücke/Bornholmerbrücke och många många fler. Det allra bästa sättet att uppleva dessa är med båt vilket jag har gjort idag. En vacker oktoberdag med 20 grader i solen och frisk luft, vad passar bättre än att glida genom Berlin på vattnet.

Om man kommer hit som turist eller om ni får besök som gärna vill ta någon typ av “färdmedels-turist-tur” så kan jag varmt rekommendera båtturerna. Det finns flera olika rederier som trafikerar Spree, men det enklaste är helt enkelt att gå till en hållplats och fråga sig fram. Jag åkte 3-timmars turen idag med start vid Haus der Kulturen der Welt och sedan genom regeringskvarteren, förbi Alexanderplatz, Nikolaivirtel, till East side gallery, Oberbaumbrücke, vidare via Landwerkanal genom Kreuzberg och Neuköln, Charlottenburg, Hansaviertel, Moabit och hem igen. Man får se lite av allt det fina med Berlin, lite av alla kvarter och det är häftigt att se arkitekturen från en annan synvinkel än den man brukar ha från land och skiner solen på det är det fantastiskt. Guidningen kanske inte är den mest djupgående men man kan få lite små anekdoter och fakta med sig på färden.

Ett annat sätt att se Berlin , eller åtminstone en del av staden från vattnet är att bege sig till Teptowerpark och Insel der jugend och hyra sig en trampbåt eller en eka  på Berlins finaste båtuthyrning och trampa/ro runt och titta. Den här platsen är i sig ett fantastiskt utflyktsmål som är väl värt ett besök, både för konsertkväll eller söndagsutflykt.

 

 

 

 

 

avatar
 

Tags: , , , ,

Comments

No comments so far.

  • Leave a Reply
     
    Your gravatar
    Your Name