Byråkratibiten

 

“Anmeldung” – att skriva in sig

När du bor i Berlin måste du registrera dig i staden. Det  gör du på  närmaste Bürgeramt. Där får du ett papper, ett Meldesbescheinigung, som du ska vårda ömt och ta fram varje gång vill öppna bankkonto, starta ett mobilabonnemang, ett gymkort eller liknande.

Vad innebär det att man skriver in sig? Du finns med i folkbokföringsregistret i Berlin vilket är ett måste för att kunna utföra de flesta administrativa saker här. Du måste helt enkelt ha en fast adress. Det betyder däremot inte att du automatiskt inte längre är skriven i Sverige. Du kan vara skriven på båda platserna. Ska du bara vara i Berlin under en kortare period kan du fortsätta att vara skriven i Sverige. Skatteverket i Sverige säger att man ska kontakta dem om man planerar att studera utomlands under ett år eller mer. Ska du däremot bosätta sig i Tyskland permanent ska du anmäla det till skatteverket och försäkringskassan.

Som EU-medborgare är det enkelt att flytta hit och det mesta kommer att lösa sig på plats. På Bürgeramt får du, förutom ditt värdefulla Meldesbescheinigung, veta vad du behöver för papper för att få jobba eller läsa tyska till reducerad avgift (tyska för invandrare).

Ett tips om man inte har allt för bråttom är att boka en tid hos Bürgeramt via nätet. Man brukar då kunna få en tid innom två veckor annars är nämligen väntetiden på plats är flera timmar.

 

Att ansöka om svenskt pass på ambassaden.

För att ansöka om ett nytt pass behöver du följande obligatoriska bilagor:

 • ett tyskt personbevis, ett så kallat “erweiterte Melderegisterauskunft”. Det hämtar du ut där du är inskriven, på ditt lokala “Einwohnermeldeamt/meldebehörde”. Det kostar 5 €. Berätta att du behöver det för att göra pass, så vet de vad du menar. Ett tips är att titta om ditt “Meldebehörde” erbjuder möjligheten att boka tid via nätet. Det är alltid skönt att slippa stå i kö.  Köerna kan ta en evighet!
 • ett svenskt personbevis. Det får du enkelt genom att ringa till skattekontoret. Tänk på att om du beställer via den automatiska telefontjänsten skickas personbeviset till den adress du är/var skriven på i Sverige. Om du istället talar om att du vill ha det skickat direkt till Berlin, brukar det inte vara något problem. Enklast är att skriva ut ditt personbevis via nätet. Det kan du göra om du har ett svenskt Bankid eller liknande.
 • ett nuvarande pass i orginal.
 • ett bankkvitto/utskrift på inbetald avgift via internet. Avgiften är 130€. Det går även bra att betala på plats med EC-kort.

Bankkonto och mer information om t.ex pass till barn eller minderåriga hittar du här:

kontonummer och information på ambassaden.

Sjukförsäkringssystemet och att gå till doktorn.

Spik i foten, influensa eller ont i magen. Hur gör man när man behöver gå till doktorn i Berlin?

När solen skiner och livet leker är det mesta enkelt i Berlin men med feber i kroppen eller andra krämpor kan man mycket snabbt känna sig liten och vilse i den stora staden och man längtar hem dit där man vet hur allt funkar, där man vet vart man ska vända sig och hur man gör för att få hjälp. Men misströsta inte för allt är enkelt bara man vet hur man ska göra och Berlin erbjuder mycket bra och förmånlig sjukvård.

Generellt kan man säga att systemet kräver en aning mer eget initiativ och eget ansvar av patienten än vad systemet i Sverige kräver. Du tar själv ansvar för att boka tid för återbesök. Behöver du gå till en specialist får du en remiss av din allmänläkare men måste oftast själv leta upp specielisten och beställa tiden. Lika så får man oftast ringa själv för att ta reda på provsvar etc.

Hur går man då till väga? Vi tar allt från början. Du behöver uppsöka e läkare, vart vänder du dig?

Överallt i Berlin finns mindre läkarmottagningar, specialister och allmänläkare. Beroende på vad du har för besvär söker du dig enklast till en av dessa som ligger närmast där du bor. Kanske kan någon i din närhet rekommendera en mottagning, eller så använder du dig av allas vår vän internet. På sidan “Ärzte in Berlin” kan du söka efter  läkare på medicinsk inriktning och postnummer.  Du kan även söka på språk om du vill hitta en läkare som kan svenska, det finns förvånansvärt många av dem i Berlin. Det finns även ett flertal läkarhus som tex “Polikum”, som samlat olika specialistmottagningar i ett och samma hus. Kan vara väldigt praktiskt om man får remiss till en annan läkare och bara behöver gå en trappa upp i samma hus. Fördelen är även att läkarna då har tillgång till din journal och kan konsultera varandra. Annars får kan man få berätta om samma sak om och om igen om man blir skickad vidare till en ny läkare, om den första inte skrivit upp en diagnos etc.

När du hittat en läkare går du helt enkelt dit under dess besökstider, anmäler dig i receptionen och sätter dig ner och väntar. Har du otur kan det ta en timme eller två och på lugna dagar kanske bara en halvtimme. Om du inte vill sitta och vänta och din åkomma inte är akut kan du ringa och boka tid. Men vissa mottagningar tar inte några nya tidsbokningar då de oftast redan är fullbokade flera månader framåt av återbesök etc.

Vem betalar kalaset? Är du här bara här för en kortare period fungerar ditt svenska europeiska sjukförsäkringskort perfekt. Om du visar upp det har du rätt till den sjukvård du behöver och från och med 2013 betalar man inte längre den administrativa avgiften på 10 euro vid ett läkarbesök. Alltså kostar ett vanligt läkarbesök ingenting.

Det tyska sjukvårdssystemet bygger  på statlig försäkringsplikt för alla som arbetar, är arbetssökande eller studerar, med undantag för till exempel höginkomsttagare (>45.900 €/år)  och egenföretagare.  Dessa kan välja hur de vill försäkra sig, via statlig eller privat försäkringskassa. Den statliga försäkringen rättar sig endast efter din inkomst och avgiften stiger med lönen, medans den privata ser till ålder, kön och allmänt hälsotillstånd. 85% av alla tyskar är statligt försäkrade.

Så låt säga att du är anställd här i Berlin, Hur gör du då? Du väljer mellan de statliga sjukförsäkringarna och din avgift till sjukförsäkringen dras direkt från din bruttolön. Avgiften är en procentsats av lönen på max 15,5% varav 8,2% betalas av din arbetsgivare. Avgiften till sjukförsäkringen har höjs 2013. Den så kallade “Pflegeversicherung”, som är en del av avgiften man betalar till sin sjukförsäkring höjs med 0,10 % av inkomsten. En del betalas som vanligt av arbetsgivaren.

De olika statliga försäkringarna delas in i (fri översättning) Allmänna lokala kassor (AOK), Företagskassor (BKK), Handverkskassor (IKK) och Jordbrukskassor (LKK) men är öppna för alla. Alla ska enligt lag ge dig all grundläggande sjukvård och skiljer endast mellan vilka kostnader de täcker där utöver och vilka möjligheter du har att anpassa din försäkring och lägga extra tjänster etc.

Om du studerar, hur fungerar det då? Är du student måste du även då vara statligt försäkrad. De tyska studenterna i Berlin är oftast försäkrade genom en familjeförsäkring och betalar ingen avgift fram tills de har fyllt 25år. Är man inskriven på ett tyskt universitet gäller samma låga avgift för alla enligt studentförsäkringen. Som utbytesstudent gäller din svenska sjukförsäkring och ditt EU-kort och du får all hjälp du behöver på universitetet.

Är du arbetslös och inskriven som arbetssökande hos Agentur für Arbeit? Då får du sjukförsäkringen betald via A-kassan.

Är du däremot egen företagare eller jobbar som frilans blir det hela genast lite knepigare. Arbetar du som journalist, publicist eller konstnär kan du gå med i den statliga Konstnärskassan. Den stora fördelen med den är att de betalar den andel som arbetsgivarna brukar stå för och du kan på så sätt hålla kostnaden nere trots att du arbetar som frilans. Arbetar du som frilans men inte tillhör den yrkesgruppen måste du själv betala hela sjukförsäkringen. Du kan välja mellan att gå med i en statlig eller en privatkassa. Den privata försäkring har fördelen att den är flexiblare och du kan skräddarsy din egen försäkring och bestämma vilka kostnader du själv vill stå för och vilka du vill att försäkringen ska täcka. (Något som friska unga manliga höginkomsttagare kan tjäna på). För att hålla månadskostnaden nere kan du välja att ha en hög självrisk och peppar, peppar ta i trä hoppas att du inte blir sjuk. En nackdel är att din månadsavgift beräknas utifrån en ”riskanalys” som ser till ålder, kön och hälsotillstånd. Månadsavgifterna ligger i regel på minst 300euro i månaden och du har ingen rätt till vård av sjukt barn, ingen sjukpenning eller graviditetspenning (om du inte betalat extra för det). Andra skillnaderna mellan en statlig och privat försäkring är att andra familjemedlemmar, tex barn (med egen inkomst under 400euro/månaden) kan vara medförsäkrade utan extra kostnad  i en statlig kassa medan de i en privat måste betala egen avgift.

Tandläkaren

Ett besök hos tandläkaren för endast kontroll täcks av försäkringarna i Tyskland. igen.) Tandbehandlingarnas kostnader beräknas individuellt. Det beror pâ vilken behandling du väljer. Tex vilken typ av fyllning man vill ha i en lagad tand etc. ”Standardbehandlingar” står försäkringarna för men de ligger tyvärr lite efter här-  Amalgam är exempelvist fortfarande ”standard” i tyskland så försäkringarna täcker endast den typen av fyllning. För bra compositlagningar betalar man mellan 50 och 180 euro, beroende pâ fyllningens storlek. Allt annat (kronor, broar, implantat, keramiska restaurationer, estetisk tandvârd mm) fâr man ta i samtal med sin tandläkare och bestämma sig efter sina behov.

Haftpfichtförsäkring.
När det gäller Haftpfichtförsäkringen så funkar den ungefär som en drulle-försäkring i Sverige,om du går in i en affär och välter ner en vas, om du cyklar mot en bil om du råkar ha sönder något. Skillnaden är bara den att man i Tyskland enligt lag är skyldig att stå för eventuella kostnader för skador på saker eller personer som man själv har orsakat och alla utgår ifrån att man har en Haftpfichtförsäkringen så man tar med allt man kan i skadeanmälan. Det finns fall där det kan bli riktigt dyrt om man inte har en. Säg att du cyklar ut i gatan så att en Taxi måste tvärbromsa. Det kan bli så illa att du blir betalningsskyldig för eventuella skador på bilen, på chauffören samt utebliven lön om hen inte kan arbeta under en period. Eller om du borrar hemma o råkar ha sönder en vattenledning som sakta förstör väggen inifrån…. Ja du fattar , det kan bli dyrt. Jag har själv varit utan under perioder och på din arbetsplats är du försäkrad (oftast), men en Haftpflicht kostar inte mer än ca 5 euro i månaden så jag skulle verkligen rekommendera det. Hur som helstså läs igenom vad din hemförsäkring täcker när du är i Berlin.

Comments: 47

Leave a reply »

 
 • avatar
  Jessica

  Hejsan! Har en liten fråga gällande banker, ska nu börja jobba här i Berlin och behöver då öppna ett tyskt bankkonto, men tycker det verkar vara en himla djungel av olika banker att välja mellan, har ni några tips att gå på? Vore smidigt om man kunde överföra på nätet men såklart även bara kunna ta ut kontanter i en automat och inte överdrivet dyrt.

  Vänliga hälsningar,
  Jessica.

   
   
   
  • Hej Jessica, jag tycker att GLS bank och DKB bank är riktigt bra, med GLS kan du ta ut pengar i princip alla automater utan avgifter och samma gäller för DKBs visa-kort, med det kan du ta ut i hela världen utan avgift. Båda har bra internetservice.

    
 • avatar
  Maria

  Hej där! Skulle vilja fråga hur det ligger till med Burgeramt, är det så att man kan gå till vilket som helst i Berlin eller måste jag gå till det som finns i det område jag bor? Samt vad behöver jag för papper för att skriva in mig.

  Tacksam för svar!

   
   
   
  • Hej, det kan du göra på vilken Burgeramt du vill i Berlin. Du ska ha med dig, pass och papper som visar vart du bor. d.v.s hyreskontrakt om du har ett skrivet på dig, eller telefonräkning som visar ditt namn och din adress eller liknande..Ett tips är att boka en tid så slipper du köa.http://www.berlin.de/verwaltungsfuehrer/dienstleistung/120686/terminall/

    
 • avatar
  Adam

  Hej!

  Upptäckte precis denna hemsida och känner mig genast lättad inför Berlinflytt i vinter.

  Jag och min flickvän letar boende i Berlin och kollar just nu på http://www.studenten-wg.de. Men trots att vi försökt kolla upp allt vi inte fattar verkar det aldrig framgå ifall det är krav/inget krav på om man flyttar in två eller inte. Vi ska ju som sagt bo i samma rum. Är det någon som förstår sig på hemsidan? Vi kan trots allt inte tyska..

  Tacksam för svar!
  Adam

   
   
   
 • avatar
  Oliver

  Hej!
  Det finns inte längre Praxisgebühr!

   
   
   
 • avatar
  Kristina

  Hej Oliver, tack för din kommentar. Det står även i texten att det inte längre finns ” … och från och med 2013 betalar man inte längre den administrativa avgiften på 10 euro vid ett läkarbesök. Alltså kostar ett vanligt läkarbesök ingenting.”
  men jag hade glömt att uppdatera det under stycket som handlar om tandläkare , ska genast göra det. Tack!

   
   
   
 • avatar
  Olle Bäcklund

  Hej!
  En praktiskt fråga för mig som är ofta I Berlin men inte bor där: Hur skaffar man sig ett mobiltelefonabonnemang? Vad jag har hört är att ett bankkonto är nödvändigt men det är inte det enkaste att öppna…
  Finns det bättre sätt?

   
   
   
  • Hej Olle, förlåt att det dröjt så länge med ett svar. Det enklaste sättet är att köpa ett prepaid SIM-kort till din telefon, ( förutsatt att den inte är spärrad). Jag har Plus som man köper på Netto (nettokom.de) och är nöjd med det.

    
 • avatar
  Karl

  “inga karensdagar” står det under privat sjukförsäkring. Låter jättebra! Misstänker dock att det är ett skrivfel och ni menar ingen sjukpenning? Har ni några tips på privat försäkring. Ska jobba frilans med kleinunternehmerregelung.

   
   
   
  • Hej, tusen tack. Felet är ändrat. Har du möjlighet att gå under künstlersozialkasse? i så fall skulle jag rekommendera det.Annars vet jag tyvärr inte, men det är viktigt att du läser det finstilta och ser efter vilken rättighet du har att säga upp försäkringen om du skulle vilja det. Vissa försäkringar kan nämligen vara svåra att “ta sig ur”. Det kan hjälpa att fråga någon gratis försäkringskonsult om man har skinn på näsan och dubbelkollar den informationen man får.

    
 • avatar
  Nafiz

  Hej Jätteschysst sajt och tummen upp!

  Jag börjar jobba i berlin i mitten på mars och stannar ungefär ett halvår men kommer förmodligen inte att ha någon fast adress i början av min vistelse. Hur gör man då med registreringen/Burgeramt?

  Kan jag ange en kompis adress för tillfället?

   
   
   
  • Hej, tack för att du gillar sidan. Ja det burkar gå bra att skriva sig på en tillfällig adress om den du bor hos går med på det och om hyresvärden går med på det… Här vet jag faktiskt inte om du behöver ett kontrakt på att du är inneboende och det kanske kan vara svårt om din kompis hyr att du står som officiell boende. Kanske någon av våra läsare har erfarenhet av detta?

    
 • avatar
  Alma

  Hej!

  När man ska skriva ur sig i staden har jag hört att man inte behöver boka en tid på Burger AMT utan att det går lika bra med att skriva ut en blankett och skicka till dem, vet du om detta stämmer?

  Tack på förhand,
  Alma

   
   
   
 • avatar
  gertrud

  Hej! Jag jobbade i Berlin 2013 och har därför redan tagit mig igenom den täta djungeln av tysk byråkrati! Jag har nu efter 2 år återvänt och undrar om jag måste ansöka om nytt steuernummer för att kunna arbeta igen eller om det finns möjlighet att få en ny kopia av det som jag hade sist (har för mig att steuernummer funkar lite som id-nummer och då känns det ju knäppt att ha två?) Och hur jag går till väga för att efterfråga detta!
  Väldigt tacksam för svar!
  Gertrud

   
   
   
  • ta kontakt med finanzamt så får du säkert hjälp.

    
 • avatar
  Mikael Lindholm

  Hej
  vi är ett giftpar som förälskat oss i Berlin och funderar på att flytta dit. Hur ser arb marknaden ut? Ingen av oss kan tyska men vi pluggar på hemma.

  Mvh
  Micke & Lena

   
   
   
  • Hej Micke&Lena, kul att ni har hittat till Berlinbiten. Vi delar er förälskelse i Berlin såklart. När det gäller arbetsmarknaden är det väldigt svårt att ge ett rakt svar. Rent spontant skulle jag säga att den inte ser så bra ut, men det beror förståss på vad ni har för utbildning/jobb och vad det är ni jämför med. Arbetslösheten är väldigt stor i Berlin men samtidigt bjuder Berlin på andra fördelar som hjälper. Det är billigare att leva här och jag upplever det som enklare att starta nytt här. När det gäller språket är det självklart det bästa om ni kan Tyska för att få ett jobb men det finns även väldigt många internationella företag och Startups som inte kräver att man pratar Tyska. Ge mig gärna lite mer information så kanske jag kan svara lite bättre, eller titta runt på bloggen och lyssna på vår podcast för att få flera tips.

    
 • avatar
  Mikael Lindholm

  Hej å tack för att du tog dig tid att svara. Undrar vilka områden som är bra att bo i Berlin. Vad ligger en “nomal” 2a på i hyra och hur ser marknaden ut i och utanför centrala Berlin.Ang arbete så tror jag nog att det löser sig när tiden är mogen (slipar på tyskan)

  Mvh

  Micke & Lena

   
   
   
  • Hej Micke och Lena!
   Åh, vilka områden som är bra att bo i beror så på vad man är ute efter och gillar! i vår podcast om Berlins stadsdelar (tror det är nummer två, eller tre?) går vi igenom de mest populära stadsdelarna. Kanske kan det hjälpa er lite på vägen? En normal två i ett populärt område (typ Mitte eller Friedrichshain) ligger på mellan 400-800 euro skulle jag tro, i kallhyra. Spannet är med andra ord rätt stort. Det brukar ta sin lilla tid innan man hittar något, men den som är envis och beredd på att gå på många visningar (med alla papper som behövs med sig!) brukar kunna hitta ett förstahandskontrakt inom ett par månader. Förutsatt att man kan visa att man har pengar att betala hyran med – helst en fast inkomst. Lycka till!

    
 • avatar
  Johannes

  Hejsan!
  Tack för en all användbar info! Jag har en fråga ang. det du skriver om “ett tyskt personbevis, ett så kallat “erweiterte Melderegisterauskunft””. Jag behöver mitt svenska födselbevis på Tyska. Från skatteverket har jag redan beställt det på engelska och tänkte då översätta det från engelska till tyska. Är ‘erweiterte Melderegisterauskunft’ något som skulle kunna räcka, eller är det någonting annat?
  Jag är svensk och har bott i Tyskland dom senaste 4 åren.

  Mvh
  Jo

   
   
   
  • Hej,
   det beror lite på vad du ska ha det till. Det Tyska Melderegisterauskunft talar endast om din nuvarande adress och härkomst är alltså inte ett födelsebevis. Födelsebevis heter Geburtsurkunde på Tyska och det kan du bara få om du är född i Tyskland. Så för att svara på din fråga så måste du nog översätta ditt svenska födelsebevis. Tänk på att myndigheter endast godkänner översättning från en statligt erkänd översättare.

    
   • kolla om det inte fungerar med det på engelska. Det ska fungera vid vissa tillfällen

     
 • avatar
  peo

  Ausfallsdeckung vad är det för något

   
   
   
 • avatar
  adam andersson

  Hej!

  Jag har några frågor om försäkring samt extra-arbete. Har precis flyttat till berlin och min inkomst består av CSN, frågan jag söker svar på är om jag kan jobba extra utan att förlora min EU-försökran?

  Vilka regler gäller för att jobba här?

  Tack för all hjälp!

  Allt gott / Adam

   
   
   
 • avatar
  Peter

  Hej. Min Tyska flickvän har fött en baby som är min. Vi är ovänner och jag vet inte ens om det är en pojke eller flicka. Hur får jag reda på fakta om mitt barn?

   
   
   
  • Hej, jag beklagar verkligen din situation. Jag hoppas att det har löst sig eller att det löser sig snart. Har ni ingen gemensam vän som kan medla eller hjälpa dig? Som ogift partner i Berlin måste man själv ansöka om faderskapsattest eller gemensam “sorgerecht” annars är det endast mamman som har rättslig “rätt” till barnet. Om man däremot gemensamt skriver under en sk. sorgerecht innebär det att man har samma rättigheter och skyldigheter när det gäller barnet som mamman. Om mamman nu väljer att stänga ute dig helt så kan du även själv ansöka om att få sorgerecht om barnet. Mamman har då 2 veckor på sig att skriva under papperna annars går det till domstol. Om du endast vill få mera information kanske du kan kontakta någon som kan medla mellan er. ‘Du kanske kan få hjälp via jugendamt eller http://www.bafm-mediation.de/. Vet du vart hon födde barnet? Kanske de kan hjälpa dig med information om hur du ska gå tillväga.

    
 • avatar
  Melissa

  Hej! Jag undrar hur det funkar med försäkringar om man, som jag, tänker flytta permanent (tills vidare) till Berlin och läser en distanskurs på ett svenskt universitet hemma i lugnan ro (i Berlin…) ? Och om man sen inte får jobb direkt efter studierna: hur gör en då? Eller, hur bör man göra?

  Har du kanske råd om hur man bäst gör för att få ner alla sina saker till Berlin?

  Tack för att du delar med dig av din kunskap och erfarenheter!

  Melissa

   
   
   
  • Hej Melissa, jag antar att du menar sjukförsäkring? Man kan använda sig utav EU-kortet och den svenska sjukförsäkringen om man bara ska vara i Berlin under en kortare tid. Börjar du att jobba här får du sjukförsäkringen genom ditt arbete här. Du kan läsa mera under http://berlinbiten.se/byrakrati/#sjuk

    
 • avatar
  Maria

  Hej! Jag är i färd med att lämna Berlin (gör så den 20:e februari). Jag kommer att skicka in mitt “Abmeldungs”-formulär till min Burgeramt. Men, jag undrar nu om jag även bör göra något likaledes till Finanzamt. Här i Berlin har jag varit anställd den större delen av 2014, samt under hösten och vintern arbetat som “Freiberufler”. Tar tacksamt emot ert svar 🙂 /Maria

   
   
   
 • avatar
  Anna Maria

  Hej, tack för en jättebra sida!

  Men jag saknar svar på min speciella situation. Jag är studerande vid ett svenskt universitet men är skriven i Berlin. I slutet av mars tar jag examen och ska börja söka jobb. Jag har inget svenskt EU-sjukkort, utan ett danskt (har bott där senaste året). Så, jag undrar hur jag ska göra med sjukförsäkringen i Tyskland? Kan jag avvakta tills jag förhoppningsvis får ett arbete? Eller ska jag anmäla mig till A- kassan så länge?

  Tacksam för svar!

   
   
   
 • avatar
  Maria

  Hej! Jag har inkomst från arbete som anställd i Berlin under 2015 och även inkomst från frilansjobb under samma år. Kan jag fylla i en och samma deklaration och lämna in för båda dessa “aktiviteter” eller behöver jag deklarera dessa separat?

  Tar tacksamt emot svar 🙂

   
   
   
  • Du kan lämna in en deklaration men de olika jobben fyller du i under olika blanketter. Du hittar alla papper hos finanzamt

    
 • avatar
  carola

  Hej,
  Kan någon ge mig tips på antingen svensktalande läkare eller en läkare som pratar mycket bra engelska i Berlin?
  Tacksam för era tips!

   
   
   
 • avatar
  Ida

  Hej.
  Jag undrar om man kan ha en adress i Tyskland och samtidigt ha kvar min adress här i sverige? Jag har registrerat mig i Tyskland och har en adress där men bor fortfarande i sverige och jobbar i svergie, är alltså fortfarande skriven i sverige. Planen är att flytta till Tyskland inom kort. Och hur blir det efter dom här 90 dagarna, måste jag kontakt ausländeramt för att få godkänt att stanna längre eller kontaktar dom mig? Tacksam för svar.

   
   
   
 • avatar
  Lovisa

  Hej!
  Jag och min kompis har tänkt testa på att flytta till berlin i höst och om allt går som vi vill har vi tänkt stanna i ett halvår. Vi kommer inte ha en lägenhet när vi flyttar dit i början utan har tänkt i doorm medan vi söker lägenhet.
  Min fråga är om man kan skaffa ett Meldesbescheinigung utan att ha en fast adress i början?

  Hälsningar Lovisa

   
   
   
 • avatar
  Selma

  hej
  jag har fått en anställning som minijobbare, vilken typ av sjukförsäkring ska jag skaffa? känner mig vilsen. Och det här med krankenkasse, måste jag ha det också om jag skaffar en försäkring?

  Tacksam för svar.

   
   
   
 • avatar
  Daniel

  Jo, men hur gör man, eller kanske snarare i vilken ordning, ska man göra om man nu inte har ett fast boende utan är där för att hitta ett? Jag kan ju inte söka boenden från Sverige när jag ändå måste gå på visningar där och skriva kontrakt där!

   
   
   
 • När man flyttar till Berlin, hur överför man alla sina sjukjournaler och läkemedelsrecept ? Eller får man börja om på nytt ?

  Har typ 2 diabetes och behöver min medicin

   
   
   
  • Hej, om du har möjlighet själv att översätta och ta med information från din läkare i Sverige så gör det annars får du boka tid hos en doktor här i Berlin för att få recept och kontroller. Det finns ganska många diabetes specialistmottagningar så du kan säkert hitta någon som passar dig.

    
 • avatar
  Martin

  Hejsan,

  Jag är ny i Berlin sen fyra dagar och har precis fått ett helttidsjobb som jag ska skriva kontrakt med idag. Än så länge så har jag ingen fast adress och därmed ingen anmeldung. Letar såklart en permanent bostad och planerar att vara kvar i 4-5 månader till att börja med. Kan jag göra anmeldung på min tillfälliga bostad (som jag bara ska bo i en vecka) för att få ett Meldesbescheinigung om det är okej för den jag bor hos?

  Med varma hälsningar,
  En ny berlinare

   
   
   
  • Hej, ja dte fungerar att skriva sig som inneboende på tillfällig adress om det är ok med den du bor hos. Tror att du kan behöva ett intyg från den du bor hoss. Hoppas det löst sig och att mitt svar inte kom allt för sent.

    
 • avatar
  Martin

  Hejsan!

  Tack för denna användbara sida. Den hjälper mycket. Jag är nu på väg att flytta hem till Sverige och har slutat mitt jobb här i Berlin. Jag är medlem hos AOK, men funderar på om jag behöver säga upp kontraktet själv, eller om det sköter sig automatiskt. Vet ni det? Och hur långt innan man flyttar bör man göra sin av-anmeldung?

   
   
   
  • Hej, jag har erfarenheten av att det sker automatiskt, eller att arbetsgivaren avanmäler en när man slutar. Men AOK brukar vara trevliga och hjälpsamma, så ring eller maila om du är osäker.

    
   • Tack för svar, ska höra av mig till dem så får vi se.

    Vet du hur det fungerar för att göra en “av-anmeldung”?

     
    • Alltså på Bürgeramt

      
 • avatar
  Maro

  Hej!
  Jag vill fråga dig om mitt situation, kan jag flytta till Tyskland och hur det ska funkar utan att har arbete eller studera. Hur det ska våra med försäkring och finns något bedrar från något som social alle arbetsförmedling om jag söka jobb där.

  Jag behöver något bidrag Första tiden eftersom jag inte lösa mig skjälv.

  Tack

   
   
   
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name