En väska i Berlin – Koderna

Fotor_145450565913984Ett nytt avsnitt av En väska i Berlin är ute! Den här gången berättar Johanna om hur hon tappat greppet om de svenska sociala koderna och gång på gång klär sig fel och skapar jobbiga stämningar i sitt nya liv i Stockholm. Vi snackar om varför det är läskigare att säga vad man tycker i Sverige än i Berlin och hur kommer det sig att ”sköna berlinska koncept” blir så jäkla krystade i Sverige?

En härlig podd om svenskhet, tyskhet, om hur livet utomlands påverkar en och – såklart – om vad det är som gör Berlin så magiskt.

Musik: Deutschland, Deutschland, bleiches broetchen av Kuenstler Treu.
avatar
 

Tags:

Comments: 9

Leave a reply »

 
 • avatar
  Jonna

  Hahaha fantastiskt! Jag har precis återvänt till Västerås efter åtta år i Berlin och känner mig ofta såååå lost i den svenska byråkratin … Dessutom hade jag typ förträngt hur likriktat det är i den här staden och alla ser typ ut som urklippta ur en reklamannons från h&m etc. Känner mig ofta fel och för mycket på nåt sätt men antar att man vänjer sig igen…

   
   
   
 • avatar
  Kristina

  visst är det förvånande när sådant man aldrig tänkt på plötsligt känns konstigt och nytt. 🙂

   
   
   
 • avatar
  Ragnar

  var det inte friare förr? På 70-talet var det väl ändå rätt vanligt med linssoppa och till den en flaska rödtjut? Nog hade man väl jeans på kompisarnas fester?
  Fast det var ju annorlunda med utelivet. Det är ju inte särskilt längesen det var garderobstvång och jeansförbud, till och med på pubar. Garderobstvånget hängde väl kvar tills för bara några år sedan?
  Är det yngre generationer som gör att sånt där har släppt? Häromdan var jag på ett ställe med lite galen musik, och massvis av folk överallt. Men stämningen var skön och vänlig. En blandning av folk, inga klädkoder alls. Ja, sådant är befriande.
  Jag har läst de flesta inläggen i bloggen, gillar den skarpt, och någon gång blir det ett besök i Berlin. Kul att ni fortsätter, och kul med podden!

   
   
   
 • avatar
  Ragnar

  Sen en annan skillnad: I Berlin tar tydligen gästerna med sig mat, medan värden bjuder på gott vin. Det slog mig att här är det ju tvärt om: värden står för maten och gästerna tar med sig drickat! Hänger väl ihop med att alkoholdrycker traditionellt är dyrt här hemma.

   
   
   
  • ja, det är sant, antagligen går dessa trender om etikett och sociala koder i våger med tiden som allt annat. Visste inte det där med att garderobstvånget var borta nu. Tyckte det var jätte jobbigt och minns hur man försökte smita förbi för att inte behöva lämna sin jacka.
   självklart finns ju det vi beskriver både i Berlin och Sverige och vice versa, men en första känlsa överlag är att Berlin är betydligt mer opretantiöst, varierande och avslappnat.
   Kul att du gillar podden och stort tack för dina tankar!

    
 • avatar
  Ragnar

  Det går en serie i teve nu, “Gympaläraren”. (Se den, den är bra!).
  Men apropå avsaknad av klädkoder, så har gympaläraren en grön jacka av militärtyp(?) med lite olika märken på, t-tröja och slitna jeans till det (och utan att det känns som “anti-mode”).
  Lärare! I teve! Rätt otänkbart för ett antal år sen.
  Hoppeligen håller det på att bli lite mer avslappnat här också, att man klär sig mer som man känner för, i alla fall i vardagslivet (och inom parentes sagt så gillar jag själv den där lite slappa stilen, också till fest!).

   
   
   
  • Garderobstvånget, ja. Såg en blogg, där en irländare i Göteborg år 2010 konstaterade, att man inte kan göra en pubrunda utan att betala 20 spänn i garderobsavgift på varenda ställe. Och jag minns ju själv. Men så, plötsligt, släppte det bara. Det försvann, men jag kan inte säga riktigt när det hände. Folk är klädda som man vill. Om man inte har jackan på sig finns det ofta krokar under bordet eller bardisken där man sitter. Som ni säger, det är jävligt befriande.

    
 • avatar
  Sara

  Hej

  Tack för en intressant pod!

  Så grymt koncept det här med att ha konsert i sitt vardagsrum 🙂
  Jag reser till Berlin 24-28 juli och undrar om ni har nåt tips på vart en ska kolla alt. googla på?

   
   
   
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name