Fritz är död

För fyra månader sedan föddes två isbjörnar på Berlins Tierpark. Den ena ungen dog några minuter efter födseln men lille killen klarade sig och verkade må bra. Han fick namnen Fritz efter en omröstning via tidnigen och var just redo att visas utomhus då han plötsligt blev sjuk och dog. Obduktion med dödsorsak väntar.

2006 föddes en annan liten isbjörnskille på zoo i Berlin. Även han var en tvilling men isbjörnsmamman avisade båda ungarna och den andra dog. Knut, som han fick heta togs då ifrån sin mamma och föddes upp med nappflaska. Knut blev 4 år gammal tills han plötsligt dog av ett anfall på grund av en hjärnhinneinflamation och drunkade i sin bassäng. Knut registrerades son ett varumärke för Berlin och det tryckets tröjor, gjordes frimärken och alla möjliga turistsaker med den lilla björnen. Han var den första björnen som hade föds och överlevt i ett zoo i berlin på 30 år.

Nu protesteerar många djurrättsaktivister och vill sätta ett stopp för uppfödning av isbjörnar i Berlins zoo. de hävdar att björnarna bara föds upp utifrån marknadsföring och reklam och att man inte tar hänsyn till deras livskvalitet eller förutsättningar. De björnar som lever i berlinszoo har störningar i sina naturliga instinkter och kan inte ta hand om avkomma.

Jag håller med, det är fruktansvärt sorligt att titta på isbjörnarna på zoo. Hur de vankar fram och tillbaka på sina små ytor. Hoppas verkligen att man sätter stopp för detta och kanske riktar fokus på de förutsättningar som kan förbättras för att de få fritt levande isbjörnarna kan överleva.

 

 

avatar
 

Tags:

Comments

No comments so far.

  • Leave a Reply
     
    Your gravatar
    Your Name