Gutes Wedding, schlechtes Wedding, Kiez

http://weddingweiser.wordpress.com/Följetongen Kiez fortsätter, om än i väldigt långsam takt (ber om ursäkt för det). Område att utforska i dag är Wedding, mitte.

Jag bodde i Wedding, i Leopoldkiez, när jag var ny i Berlin, för snart 9 år sedan, och redan då talades det om att “Wedding kommt”, -Wedding kommer att bli inne, bli populärt, blomma upp…. Men ärligt talat har det inte hänt speciellt mycket i Wedding sedan dess som skulle kunna göra det till nästa hipster-kvarter. Men det kan väl vara lika bra det. Wedding förblir Wedding på gott och ont. För det är just det som Wedding är tycker jag, lite både och, lite bra, lite dåligt, gutes Wedding, schlechtes Wedding.

Men, vi tar det från början. För er som tillhör de som rynkar pannan just nu och undrar, Wedding? Vart ligger det? Wedding ligger i nordvästra delen av mitte, och sträcker sig från Chaussestrasse med u-bahn Linje U6, till Plötzensee, Tegel och U9. Wedding var ett arbetarkvarter och här finns flera industribyggnader och stora företag kvar, Osramhöfe, Bayer AG.

Müllerstraße som går rakt igenom Wedding ger ett ganska rörigt, trång och stressat intryck av stadsdelen. Här finns allt man kan behöva och ganska mycket mer som man inte behöver. Ska du köpa begangnade vitvaror eller letar andra billiga hushållsvaror för 1-3 euro är Müllerstrasse din gata. Här finns även många frukt och grönsakshandlare och på flera småbutiker har de till och med försäljare i kostym och slips med mikrofon och förstärkare på trottoaren som försöker locka in kunderna med “fantastiska erbjudanden!” en glittrig handväska för endast 2,50! du sparar 5 euro…osv. Bara en sådan sak är ju värt ett besök.

Men som sagt var Wedding har sina lugna gator och sina guldkorn med. Parken, Schillerpark, är en av mina favoritplatser i Wedding. En stor, (ca 29hektar) grön och ljus park med en jättegräsmatta för picknick eller soldyrkan. En annan grön plats är ju badet i Plötzensee. Lite trångt just i vattnet kanske men ett bra badalternativ om man inte vill åka så långt.

Sedan har vi Schraders, det går nog inte att skriva om Wedding utan att nämna detta café. Inredningen blandar friskt med  inspiration från hela världen, afrikanska masker, lampskärmar med fransar, buddha-statyer och broderier. Ett annat mysigt café är Auszeit ,perfekt ställe för frukost på vägen till Plötzensee.

I uferhalle  kan man besöka utställningar och gå på konsert och i barn-labyrintmuseet finns massa roligt för de mindre.

Mer info om Wedding hittar man här.

Sist men absolut inte minst är ett besök på Prime Time Theater ett absolut måste få att få en bild av Wedding och för att få sig ett gott skratt. Här går såpopera-teatern “Gutes Wedding, schlechtes Wedding” sedan tio år tillbaka. varje månad visas ett nytt “avsnitt” och varje föreställning börjar med en kort sammanfattning av vad som hänt, precis som på en sopopera.

SONY DSC

oj jag glömde ju nästan; Stadtbad wedding…men det känner ni väl redan till.

avatar
 

Tags: , , , , , , ,

Comments: 2

Leave a reply »

 
 • avatar
  Tahir

  Så mycket man saknar Berlin och Wedding 🙁

   
   
   
 • avatar
  Astrid

  Jag bor i Wedding och trivs mycket bra. Det enda som stör mig är allt skräp (hundbajs, möbler) som ligger på gatorna, men detta gäller nog för Berlin i allmänhet, förutom kanske i Prenzlauer Berg.
  Kan passa på att tipsa om TassenKuchen – ett amerikanskt ekologiskt cafe´ som ligger på Malplaquetst. Där finns mycket goda, mäktiga och vackra bakverk.
  Tycker är att Afrikanisches Viertel och Volkspark Rehberge är mycket fina områden.

   
   
   
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name