Hitta jobb i Berlin – Annelies tips

Goddagens! Annelie Blixt från bloggen Hemma i Berlin här igen. Idag skulle jag vilja dela med mig av mina bästa tips och råd om hur man lyckas med konsten att roffa åt sig ett anständigt kneg i Berlin. Jag kan föreställa mig att många av er drömmer lite om, antingen i smyg eller helt öppet, att ta pick och pack och flytta till Berlin. Och visst ska man ta chansen! Berlin är staden som har allt, om du frågar mig. Kultur, historia, nöje, bra boende och fantastisk mat och dryck till – vad som kan jämföras med Sverige – överkomliga priser. Här här livskvaliteten hög, med andra ord! Jag tänkte komma med lite goda råd om hur man maximerar sina chanser att få ett jobb, så häng med!

Praktik

Att praktisera på ett företag kan vara en fenomenal start på en fin karriär, då du får möjlighet att verkligen få inblick och erfarenhet på många olika plan inom ett företag. I Berlin vimlar det av praktikplatser där du inte behöver särskilt höga förkunskaper. Många företag har engelska som företgasspråk, vilket innebär att du inte behöver vara expert på tyska. Många företag brukar däremot erbjuda tyskakurser för den som vill lära sig – något jag tycker är toppen! Det klart att man ska ta tillfället i akt och lära sig det språk som talas i landet man bor.

2015 infördes även en minimumlön i Tyskland, vilket även gäller om man praktiserar i minst 3 månader. Detta innebär en timlön på 8,84 Euro per timme (maj 2017). Är du intresserad av att praktisera på ett visst företag som inte tycks annonsera ut praktiktjänster, ska du absolut skicka in en spontanansökan och sälja in dig själv – jag känner många som påbörjat sin karriär på så sätt. Svenskspråkig personal inom områdena Marketing, sales och kundservice efterfrågas ständigt av tyska arbetsgivare. Berlin Startup Jobs är en portal där man kan hitta både praktikplatser och jobb, vilket leder mig in på nästa tema.

Arbeta i Berlin

Berlin är verkligen Startup-firmornas förlovade stad. Det dyker ständigt upp nya företag med nya innovativa idéer, speciellt inom sektorerna IT och Marketing. Som jag nämnde under avsnittet praktik kan man utöver praktikplatser även kika efter spännande jobb på Berlin Startup Jobs. Själv började jag min Berlinkarrirär, likt många andra svenskar, som kundtjänstmedarbetare. Det låter kanske i vissas öron inte så jättespännande MEN tänk då på att du får mycket goda första erfarenheter och en inblick i om hur den tyska arbetskulturen fungerar. Mitt råd är att försöka lära dig så mycket tyska som möjligt under tiden och vara med på aktiviteterna som företaget erbjuder, för att på så sätt nätverka och komma in i det tyska samhället. Annars tänkte jag tipsa om företag som ständigt brukar vara på jakt efter svenskspråkig personal;

Hos Zalando, Visual Meta, Home24, Booking.com, Houzz och Expondo  kan man med fördel söka jobb, och om de inte för tillfället annonserar så passa på att skicka in spontanansökningar, så de har din profil i sina databaser som de sedan kan plocka fram när de väl är på jakt efter svenskar. En annan bransch som också brukar söka personal där man inte behöver tyska i särskilt stor utsträckning är café- och restaurangbranschen. Är man intresserad av dessa jobb kan man kika in på craigslist.

Att gå med i nätverken XING och LinkedIn är verkligen att rekommendera. På så vis kan du bli upptäckt av rekyterare utan att behöva röra en fena. Bra att tänka på är att använda keywords man vill framhäva som är relevanta för det jobb eller bransch man är intresserad av i sin profil, då det är så rekyterarna får nys om dig och dina färdigheter.

Andra tyska jobbportaler som är bra att känna till är Jobbörse, StepStone och Monster.

Att skriva CV

Tyskarna vill ha ordning och reda och pengarna på fredag när det kommer till jobbansökningar. Här ska det vara formellt – försök för all del inte skoja till det i det personliga brevet, vilket man kanske skulle ha gjort i en svensk ansökan. Det här uppfattas inte som särskilt lustigt i Tyskland och du kan ge sken av att du är en rätt så värst seriös lirare!

För det första bör man ha med ett foto på sig själv i ansökan, vilket man med fördel kan göra hos en fotostudio (dessa finns i nästan varje galleria i Berlin) om man inte känner någon som tar proffsiga bilder. Något som man absolut bör vara nogrann med är att CVt ska skrivas på tyska, om det verkligen inte anges att de vill ha det på engelska. Ta här hjälp av en kompis som har tyska som modersmål, då grammatiska fel bör undvikas till varje pris.

Något som väger tungt är även betyg. Tänk på att alltid bifoga både gymnasie- och eventuella högskolebetyg i ansökan, gärna tillsammans med ditt CV och det personliga brevet i ett PDF-dokument. Detta bör ske i ordningsföljden: personligt brev, CV och till sist betyg och övriga certifikat.

Lycka till med jobbsökandet!

avatar
 

Tags: , , , ,

Comments: 1

Leave a reply »

 
 • Härligt inlägg! Bra tips och håller med om att praktik är en bra väg att gå. Det var så jag också började livet i Berlin!

   
   
   
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name