Jag var här först!

img_20161020_120137_resized_20161020_120305381

Ok nu ska jag generalisera lite, fast jag inte tycker om när man gör det, men det finns en typ av egenskap hos vissa här i Berlin som gör mig galen. Den där tyska envisheten eller besserwisser eller vad man nu ska kalla det för… Det verkar som om det inte spelar någon roll hur galen eller ologisk situationen är, så länge hen bevisat att hen har rätt. Imorse till exempel. Jag körde bil på en smal gata där endast en bil kan passera även fast det inte är en enkelriktad gata. En liten skolbuss backar just ut på gatan så jag svänger in till kanten mot trottoaren så att den kan passera. Då kommer en Mercedes körande i full fart bakom mig och kör rakt mot bussen, varpå jag blir instängd vid trottoaren och bussen och Mercedesen blir stående nos mot nos. Bakom bussen fylls det på med flera bilar så bussen kan varken backa eller köra åt sidan, det kan däremot Mercedesen. Tror ni han gör det? Icke sa nicke. Han rör varken på bilen eller sin nuna. Inget händer… Bakom bussen står nu 5 bilar som börjar bli otåliga. Jag lyckas köra upp min bil på trottoaren så att det blir en lucka framför mig där Mercedesen kan köra in för att lämna plats, vinkar åt honom, men inget händer. Jag kliver ur bilen och knackar på fönstret och ber honom artigt att använda platsen jag lämnat åt honom för att ge plats. Han svarar bara

-Nej, tänker jag inte göra, för bussen såg att jag kom och skulle inte ha kört ut, jag var först och tänker inte flytta på mig! – eehh, ursäkta? du tänker alltså blockera hela gatan för alla här bara för att bevisa att du var här först? – Japp. punkt slut.

Hur jag kom därifrån? Backade på trottoaren, vill ju inte flytta på någon som har rätt.

Jag slutar aldrig att förvånas över hur galet tjockskalliga vissa kan vara. Samma typ av människor som kastar sig med cykeln framför bilar som svänger till höger utan att titta över axeln, bara för att de hade grönt ljus och har rätt att köra. Hyttandes med näven, skrikandes. Om de blir påkörda på kuppen är inte viktigt, huvudsaken de visar att de har rätt och bilisten fel.

Är det här typiskt för Berlin eller är det kanske bara en typ av människor?

 

avatar
 

Tags: ,

Comments: 4

Leave a reply »

 
 • Oh det är sååååå typiskt Berlin och förlåt – typiskt berlinmännen.. suck och stön och elände… Kan de inte sticka och brinna…

   
   
   
  • Ja, eller hur! I trafiken är det oftast män, fast vid alla tillfällen har jag stött på nästan samma tjockskallighet hos kvinnor med.

    
 • avatar
  Kristina Pihlblad

  Jag känner igen mig, fast från en cyklists perspektiv. Trafiken är som en tävling, den som kommer fram snabbast vinner. Det visas oerhört lite respekt.

   
   
   
  • Verkligen, men just det här att en cyklist som ser att bilen svänger, märker att föraren inte sett, men endå fortsätter att cukla rakt fram och skriker typ…. :S

    
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name