Moabit ist beste, Kiez

moabit-ist-besteRedan i februari lovade jag er att vi skulle återkomma på temat Kiez och skriva lite om olika områden i Berlin. Här kommer nu lite smått och gott om mitt Kiez, Moabit, Tiergarten, Mitte.

Jag misstänker att många av er aldrig har varit i Moabit och vet kanske inte ens riktigt var det ligger. Området Moabit är en ö som ligger nordväst om Hauptbahnhof kan man säga.

Moabit är en salig blandning av nytt och gammalt av smutsiga husfasader och gröna parker, ett område som trots att det ligger så centralt i Berlin är det verkligen genuint och varken hippt eller någon turistattraktion. Kiez-känslan är stark i Moabit och man kämpar lokalt med att bevara sitt Kiez från stigande hyror och gentrifiering.

Om vi börjar vår upptäcktsfärd vid Hauptbahnhof så finner vi två sevärdheter alldeles intill. Museet Hamburgerbahnhof som jag verkligen kan rekommendera att ni besöker om ni inte redan har varit där, och Parken “Geschichtspark Ehemaliges Zellengefängnis Moabit”, en vacker grön park som byggts på platsen där ett fängelse stått. Ett fängelse med otäck historia, där fångarna satt helt isolerade från omvärlden i sina celler. En cell står kvar som minne och i den finns en ljudinstallation som berättar historier från fängelset. Här dömdes många fängslades till döden och avrättades med guilliotin, så sent som 1949. Numera används parken flitigt av modefotografer och Parkour utövare.
Eftersom Moabit är omringat av vatten finns det väldigt fina promenadvägar längs med Spree. Om man går ut med Spree i från Hauptbahnhof förbi Schloss Bellevue kommer man till Kirchstrasse vid Moabiterbrücke. Här ligger El Patio, en restaurang på en båt med fantastiska pizzor och vacker utsikt.
elpatio

På andra sidan ligger ett litet äkta konditori, “Konditorei Buchwald”  med fantastiska bakelser och tårtor och gamla damer i hatt. Enda problemet är att uteserveringen även besöks flitigt av småfåglar som är för vana att få sig en smakbit av de kalasande tanterna och därför inte är rädda att hoppa upp på borden och ta för sig.

konditorei-buchwald.de‎

Fortsätter man norrut kan man hitta en gömd skatt . Här ligger nämligen ett m‎eka för alla som gillar fina bilar eller som har barn som är fordornstokiga. Classic Remise är en gigantisk hangar med en samling på över 200 oldtimers. Gillar man arkitektur ska man även ta en tur förbi AEG-Turbinenfabrik alldeles intill,  (Huttenstraße 12–19).

I nordöstra delen av Moabit ligger Stephankiez ett område med många fina altbau-hus. Hit kom Jimmi hendrix för att hälsa på Uschi Obermaierkollektivet Kommune 1 , (det första politiska kollektivet i Tyskland) när han var i Berlin på 60-talet.

Detta var ett litet smakprov på vad som finns i mitt Kiez. Jag avslutar med 2 videos som visar lite mera från mitt kära Moabit eller Moabit ist beste som Kapitän Kiez säger.

avatar
 

Tags: , , , , ,

Comments

No comments so far.

  • Leave a Reply
     
    Your gravatar
    Your Name