p-piller och annat sexigt

Em skrev till oss: “hej berinbiten! jag har en lite udda fråga men tänkte kolla om ni har koll… jag ska vara i berlin några veckor och har glömt mina p-piller hemma. tänkte kolla om det går att skaffa här, kontaktar man en vårdcentral då?”

Hej Em! För det första, här finns inte vårdcentraler på samma sätt som hemma, istället har man en Hausarzt, en husläkare alltså, som man går till för mindre besvär, sjukskrivningar och remisser. För att få p-piller går du hellre till en gynekolog. Det kallas Gynäkologie eller Frauenarzt (kvinnoläkare) på tyska. Här kan du söka på alla typer av läkare och områden i Berlin. Ring och boka en tid, eller fråga om de har drop in-mottagning. P-piller heter Antibabypille på tyska, men kallas ofta bara die Pille.

Här har vi redan skrivit lite om försäkringar, vem som betalar vad etc.

Annat sex-relaterat som kan vara bra att veta:

Kondomer kan man köpa i matvaruaffärer, apotek och butiker såsom DM och Rossmann. De är generellt lite billigare än i Sverige.

Dagen efter-piller behöver man recept för att få, och kostar runt 20 Euro. Man vänder sig enklast till sin Hausarzt för att få ett recept.

Graviditetstest och fertilitetstest finns liksom kondomer lite varstans, som på apotek, DM och Rossmann.

 

avatar
 

Tags:

Comments

No comments so far.

  • Leave a Reply
     
    Your gravatar
    Your Name