Sankta Lucia

Nu tippas och tappas och skrider det snabbt mot julen. Imorgon är det redan lucia! Jag måste erkänna att jag är väldigt dålig på att hålla igång svenska traditioner i min familj. Det känns märkligt då jag i självaverket älskar alla jultraditioner och blir aldeles svettig när mina systrar kommer med förslag inför julen att vi kanske skulle kunna göra något nytt eller annorlunda kring jul i år…nej- allt ska vara som det alltid ha varit, jultradtitioner rubbar man inte på!

Men själv, här i Berlin har jag firat lucia med barnen två gånger, aldrig bakat pepparkakshus, visserligen brännt ett och annat lussebullebak men inget mer. Jag skäms.Kanske är det därför det känns så viktigt att de åren då vi friar julen i Sverige att det då ska vara allt enligt traditionen och inga nymodigheter här inte. Fram med prinskorvar och köttbullar, på med julskivor, överrös huset med småtomtar, slaska i sig sötglögg varje fika, risgrynsgröt till frukost och alladinask.

Men i år ska det bli lite svenskjulstämmning här i Berlin med och imorgon går sonen med i Luciatåget på julmarknaden i Kulturbrauerei.

Letar du också efter lite mysig julstämmning så kom dit du med vettja. Med början klockan 18.30 tågar den svensk/tyska kören genom marknaden och avslutar framträdandet på scenen inne på Alte Kantine. Kom i tid, för det blir nog snabbt fullt.

På onsdag firas det även lucia i stora Berliner Dom med Stockholms Musikgymnasiums Kammarkör. I flera av de svenska caféerna i staden finns även Lucia och advents fika. Hur ska ni fira?

avatar

 

Tags: , , ,

Comments

No comments so far.

  • Leave a Reply
     
    Your gravatar
    Your Name