German spy museum

Nejmen hallå där! Jag, Annelie Blixt, gästbloggar på Berlinbiten idag och tänkte recensera German Spy Museum. Ett spännande museum som man inte får missa när man är i Berlin!

German Spy Museum, eller Deutsches Spionagemuseum om man så vill, finner ni på Leipziger Platz 9, precis invid Potsdamer Platz. Närmaste tunnelbanestation (U-bahn) är därmed Potsdamer Platz. Priserna för vuxna (och barn över 6 år…) ligger på 12 Euro och guidad tur ytterligare 8 Euro. Annan praktiskt info såsom öppettider hittar ni här.

När man träder in i foajén känns allt väldigt avskalat. Betong, TV-monitorer och  olycksbådande, mörk bakgrundsmusik är det man möts av. Det enda som skvallrar om att det faktiskt är ett museum och inte en anstalt, är kassan där man köper inträdesbiljetterna.

Det här museet riktar sig både till “nörden” och lekmannen. Det finns extremt mycket information som avhandlar allt från spionagets begynnelse och nutid till olika föremål såsom dolda kameror i i glasögon. Jag ska vara ärlig och säga att jag först fick en smärre chock när jag insåg hur mycket text som prydde alla väggar och vrår, MEN – det är absolut icke mindre intressant för det! Museet är interaktivt, modernt och nytänkande! Har du inte prövat på att kryptera koder får du lära dig dess ädla konst här! Och varför inte testa dina reflexer och din vighet genom att ta dig igenom en laserhinderbana? Detta är, kanske inte särskilt oväntat, barnens favorit i museet. (Jag lyckadas i ca 3 sekunder innan jag nuddade den andra laserstrålen…).

Museet var precis sådär “James Bond-igt” och “Kalla kriget-mässigt” som jag hade hoppats på. Det var dessutom mycket större än jag hade föreställt mig. Alla informationsskyltar är på både tyska och engelska. Här får man reda på hur mycket spännande som helst om spionage! Ett café och souvenirshop väntar precis innanför utgången  Jag skulle vilja säga att museet lämpar sig för barn med åldern 10 år och uppåt.

Hoppas att ni nu blivit sugna på att besöka detta annorlunda museum! På min blogg hittar ni fler tips på attraktioner och sevärdheter i Berlin, men jag skriver även om lustiga kulturkrockar och hur det är att vara småbarnsförälder i Tyskland. Mycket nöje!
Auf Wiederhören!

avatar
 

Tags: , , , , ,

Comments

No comments so far.

  • Leave a Reply
     
    Your gravatar
    Your Name