Pluggbiten

 

På universitetet

Om du kommer till Berlin som utbytesstudent har du förmodligen fått den viktigaste informationen via ditt universitet eller din högskola. I början kan det vara lite bökigt med att översätta ECT-poäng, förstå vad de olika kurserna innebär och veta vilka kurser som du kan tillgodoräkna dig när du kommer hem till Sverige igen.

Det kan vara bra att veta att kurs- och utbildningssystemet ser lite annorlunda ut här. Har du väl kommit in på ett universitet i Berlin har du i princip rätt att ta vilka kurser du vill. Det betyder att du kan se dig om efter spännande kurser på andra fakulteter så länge de inte kräver speciella förkunskaper du inte har. Glöm dock inte att kolla om kurserna accepteras på ditt hemmauniversitet i Sverige.

I Berlin finns fyra universitet. Humboldt Universität, Freie Universität, Technische Universität och Universität der Künste.

Det finns även ett stort utbud av språkskolor och folkuniversitet med intressanta kvällskurser. Är du arbetslös eller student är det riktigt billigt, så en titt i katalogerna rekommenderas verkligen. Det finns tolv Volkshochschulen i Berlin.

Berlin Volkshochschule

 

Plugga tyska

Visst fungerar det att hänga i Berlin ett tag utan att kunna tyska, men vill du på allvar komma in vardagslivet här  är tyskan ett måste. Utbudet av skolor är rätt stort och det finns många sätt att lära sig språket på.

Gå en språkkurs för invandrare

Via Volkshochschule kan man läsa tyska för invandrare på många nivåer. Här finns bland annat en  intensivkurs på två veckor som kan vara en bra start och det finns även speciella kurser som “Tyska för jobbsökande”, “Tyska för föräldrar”, “Tyska för skolan” etc… Många privata språkskolor är berättigade till att bedriva invandrarkurser. Gå dit och fråga och kolla även vad du behöver för papper för att ha rätt söka. Priserna för dessa är ofta betydligt lägre än om du går en vanlig, privat kurs.

De olika universiteten erbjuder även tyskkurser för de som är inskrivna på universitet. Kom ihåg att även om du ska plugga på Humboldt Universität kan du gå kurser på exempelvis Technische Universität osv.

Här kommer några länkar till språkskolor

Berlin Volkshochschule

Die Deutschule

Friedländer

Hartnackschule

Deutsch in Berlin

Sprachenatelier

LOGO

BSI

Die Neue Schule 

Har ni fler tips på språkkurser i Berlin? Hjälp oss gärna att fylla på listan.

Andra sätt att lära sig tyska på är via nätet eller telefonapplikationer.

Babbel

Germanpod101

Rosettastone

Skaffa en tandempartner

Du kommer att bli förvånad över hur många tyskar det finns som pratar svenska. Sverige och det svenska språket har hög status i landet och många vill gärna hitta någon att prata med. Ett tandenpartnerskap fungerar så att ni turas om att prata på svenska och tyska och på så sätt  lär varandra. Det kan även vara ett bra sätt att lära känna flera tyskar  – vilket helt klart också underlättar språkinlärningen.

Sedan är det förstås väldigt bra att lyssna på radio och titta på film eller tv.

Flera inlägg på temat Plugg och studier

 

Comments: 26

Leave a reply »

 
 • Goethe Institutet skulle jag vilja tipsa om. Ganska dyrt men studiemedelsberättigat. Väldigt bra lärare och ser bra ut pá CV:t eftersom institutet har mycket gott rykte. Jag pluggade där i ett halvár och det var super!

   
   
   
  • Tack för tipset!

    
 • Hej!
  Jag undrar om ni har någon aning om språkskolorna som länkats är csn-berättigade eller inte? Och ifall ni vet något om dem mer än att de existerar? Någon rekommendation?

  Tacksam för svar!

   
   
   
  • Gls http://www.gls-german-courses.de/ ligger i Berlin. Ganska centralt och jag har gått där två gånger. CSN berättigad är den också. Det är ganska dyra kurser men du kan ju försöka söka extra bidrag.

    
 • avatar
  Kristina

  Hej, jag har själv gått på kurs på Volkshochschule och det var jättebra. Jag ska se om jag kan ta reda på vilka som är csn-berättigade.

   
   
   
 • Hej!
  Jag vet inte om CSN-berättigade skolor… Däremot går jag på något annat som är väldigt prisvärt. Integrationskurse heter det. Jag går på Fridländer-Schule men det finns många skolor som är anknytna till det. Då betalar man 100 Euro för 100 timmar. Hela kursen består av runt 4 sådana här moduler tror jag. Och går man hela kursen och sparar kvittona så får man hälften av pengarna tillbaka!

  Här går jag: http://www.friedlaender.de (skolan hjälpte mig med alla papper och ansökning till kursen)

  Här kan man söka efter fler skolor: http://www.bamf.de/SiteGlobals/Functions/WebGIS/EN/WebGIS_Integrationskursort.html?nn=1451894

  /Karin

   
   
   
  • Jag har kikat på denna skola och tycker den ser bra ut. Kan du berätta lite mer? Bor du hos en värdfamilj? Finns det kurser för olika nivåer? Har har nämligen läst till tyska steg 3 på gymnasiet och vill nu flytta till Berlin och lära mig flytande. Hur är kvalitén på undervisningen och hur länge sträcker sig kursen? Har du ett jobb vid sidan av? Är det svårt att få jobb om man har ganska knagglig tyska men mkt god engelska?
   Mycket tacksam för all form av tips och svar! :)) känner mig lite vilse i sökandet…!
   Hälsn. Cecilia

    
 • avatar
  Sandra

  Finns det några krav för att man ska få gå språkkurserna för invandrare (alltså inte EF-kurser el. liknande)? exempelvis, måste man vara bosatt i Berlin eller räcker det att man är på plats:) ?

   
   
   
 • avatar
  Kristina

  Man måsta vara skriven i Berlin se “Anmeldung”
  http://berlinbiten.se/byrakrati/#anmeld

   
   
   
 • Uppdatering om integrationskursen.
  Den börjar på A1.1 nivå och går alla steg upp till B1. Sen gör man en Prüfung, jag ska göra min nu i oktober. Om man vill plugga vidare sen så får man hitta någon annan kurs för B2, C1 osv.

  Kan inte påstå att jag pratar flytande tyska nu, så då krävs det nog vidare studier samt att man bor här ett bra tag. Och pratar mycket tyska! 🙂

   
   
   
 • Die Neue Schule i Wilmersdorf borde ni ha med på listan. Har själv läst två somrar på skolan och trivdes ypperligt.

   
   
   
  • tack för tips!

    
 • avatar
  göran vretlund

  Jag bor i Berlin,är pensionär,vem hjälper mig med språket?

   
   
   
 • avatar
  Agnes

  Hej!
  Jag funderar på att läsa en intensivkurs i tyska på Goethe Institutet. Jag undrar dock om det är värt sitt höga pris? Någon som har pluggat där och kan berätta vad skolan har att erbjuda i jämförelse med andra skolor?

   
   
   
  • Har själv ingen erfarenhet men läste i den första kommentaren här i i kommentarsfältet att , citat ” Goethe Institutet skulle jag vilja tipsa om. Ganska dyrt men studiemedelsberättigat. Väldigt bra lärare och ser bra ut pá CV:t eftersom institutet har mycket gott rykte. Jag pluggade där i ett halvár och det var super!”

    
 • avatar
  K

  Men alltså, hur kan Volkshochschule-länken vara på tyska? Klickar man på engelskaknappen så kommer man till en annan sida. Lätt att anmäla sig för en tyskakurs om man inte kan tyska.

   
   
   
 • avatar
  Henry

  Jag har sökt till SRH Hochschule Berlin (Business Management på engelska), men jag är inte säker på om det ens är en bra skola? Känner ni till det?

  Är det kanske bättre att gå på en språkskola istället? Jag vill huvudsakligen bara bli flytande i tyska, men det vore skönt att kunna jobba mot ett Bachelors också.

   
   
   
 • avatar
  Sandra

  Hallå!
  Tack för en bra sida! Har en fråga om studier i Tyskland, eller flera.
  Jag funderar på att söka en Masterutbildning i Berlin, den ges på engelska, men är det någon som vet hur tyska och svenska lärosäten skiljer sig, vad bör man förvänta sig som student på universitet i Tyskland. Samt hur fungerar det där med terminer egentligen, har sett att de har sommar och vinterterminer men det är luddigt att få grepp om när exakt man behöver befinna sig på plats i Berlin (eftersom jag behöver arbeta på sommaren i Sverige)

   
   
   
 • avatar
  Victor Ivarson

  En sida på nätet som fungerat bra för mig är https://www.duolingo.com/, finns även andra språk om man skulle vara intresserad av det.

   
   
   
 • Hej. ESL Prolog är även en mycket bra skola. Man kan få studiemedel från CSN för deras kurser och man kan antingen anmäla sig direkt hos dem i Tyskland eller via deras försäljningskontor i Sverige. http://www.esl.se/se/vuxna-18/sprakskola/tyska/tyskland/berlin/esl-prolog-berlin/index.htm

   
   
   
 • avatar
  Viktor Engström

  Hej!
  Har lite frågor angående språkskolor, finns det någon mail till er där man kan ställa några frågor?

   
   
   
  • Hej visst kan du maila till info@berlinbiten.se
   Men det kan även vara till hjälp att ställa sin fråga här under kommentarerna då andra läsare med erfarenheter av olika skolor också har möjlighet att svara dig.

    
   • Ok!
    Tänkte bara höra om någon varit iväg till Berlin och pluggat tyska via någon språkskola(tänker främst BlueBerry, EF, Avista osv)?
    Något att rekommendera?

     
 • avatar
  Martin

  Hej, intressant sida, keep up the good work.

  Precis anlänt till Belin och tänkte plugga tyska,
  är volkhochschule ok med csn, har någon koll på det?

   
   
   
  • Hej, Martin

   heter själv martin och har själv precis anlänt i berlin, men har inte bestämt vilken skola än.

   alla språkkurser i EU är csn-berättigade, så kör på!

   lycka till

    
 • Ett tips är att vända sig direkt till en svensk språkförmedlare där du kan få hjälp på svenska, samma pris som om du kontaktat skolan direkt och så fixar de allt åt dig med CSN osv. Då behöver du inte lägga ut några pengar direkt i förskott heller utan kan vänta på att studiemedel utbetalas innan terminsavgiften ska betalas.

  Flera förmedlare i Sverige att välja på men jag jobbar för ESL – Språkutbildning Utomlands och vi har blivit vald till årets språkförmedlare i Europa flertalet gånger och vi har till och med vårt eget kontor i Berlin. https://www.esl.se/se/vuxna-18/sprakresa/tyska/tyskland/berlin/index.htm

   
   
   
 • Leave a Reply
   
  Your gravatar
  Your Name